Pregatirile pentru vacanta sunt intotdeauna insotite de bucurie si entuziasm. De aceea organizarea de dinainte de plecarea spre destinatia de vacanta este vazuta de fiecare dintre noi ca o indeletnicire extrem de placuta, niciun efort nu este resimtit asa cum se intampla in cazul pregatirilor pentru alte evenimente si chiar daca demersurile in acest sens ar dura ceva mai mult, cu siguranta nimeni nu are a se plange de ceva. Pentru ca recompensa care urmeaza este una atat de asteptata, respectiv evadarea din cotidian si relaxarea bine meritata intr-un alt colt de lume. 

Iar daca am decis ca in aceasta vacanta traseul pana la destinatia aleasa sa-l realizam cu masina proprie, zona in care vrem sa ajungem permitand aceasta varianta, atunci un capitol foarte important al pregatirilor va fi cel alocat verificarilor acesteia. 

Evident, apelarea la efectuarea unei verificari riguroase, realizata de un profesionist, la un atelier auto, este o recomandare corecta, dar sunt o serie de demersuri in acest sens pe care le putem face si „in regie proprie”, in cazul in care, chiar daca nu avem expertiza unui mecanic auto,  avem habar si stapanim principalele coordonate ale functionarii normale ale unui autoturism. Iar printre elementele pe care le  putem verifica singuri se numara de exemplu situatia lichidelor de masina, precum care este nivelul la ulei, lichidul pentru servo-directie, cel de racire, lichidul de frana, precum si cel necesar curatarii parbrizului. 

O atentie deosebita trebuie acordata la capitolul acumulatori auto. Trebuie evidentiata tensiunea bateriei, daca prezinta culoarea verde, cea care indica faptul ca este in regula acumulatorul. De asemenea, daca stim ca bateria noastra are deja cativa ani buni de functionare, este cazul sa ne punem serios intrebarea daca nu cumva ne va lasa balta in curand, chiar pe traseul nostru in vacanta. Asa ca se impune o verificare la un atelier auto, care ne va putea spune daca este cazul sa ne grabim cu achizitionarea unei noi baterii auto. 

Totodata, trebuie sa facem verificari in ceea ce priveste starea anvelopelor, presiunea acestora si daca se impune sa mergem la vulcanizare. O atentie speciala la starea farurilor, daca sunt in ordine luminile, fazele, semnalizarile, avariile, stopurile pe frana etc. 

De asemenea, functionarea eficienta a aerului conditionat din autoturism  este un alt element important si de care depinde in mare masura confortul nostru pe toata durata calatoriei.

Leave a comment