3 afecțiuni generate de odihna deficitară

Lipsa somnului este o cauza importantă de apariție a multor tulburări ale stării normale de sănătate. Problemele încep să apară după aproximativ 6 luni de zile. Somnul este acela care ne ajută să ne refacem puterile, să scăpăm de stresul adunat de-a lungul timpului și de tensiunile inerente unei vieți normale.

3 afecțiuni importante

1.     Bolile cardiovasculare pot apare la persoanele care suferă de odihnă deficitară.    Chiar dacă acestea au un somn bun, însă, nu au timpul necesar să se odihnească,  este de preferat ca programul să fie modificat în timp util pentru a preveni cu succes alte complicații grave. Lipsa odihnei în mod repetat poate genera apariția precoce a bolilor cardiace.

Exista studii clinice importante realizate de oamenii de știință care au demonstrat că, riscul de apariție al bolilor cardiace la persoanele care suferă de insomnie este cu 25% mai ridicat decât la persoanele care se odihnesc în condiții bine. În mod frecvent, la acestea apar mult mai repede accidente vasculare cerebrale sau alte tipuri de accidente ischemice de tip infarct.

Științific există dovezi potrivit cărora, la persoanele care se odihnesc deficitar și suferă de insomnii, nivelul biomarkerilor inflamatori din interiorul organismului este mult mai ridicat. Ei vor genera cu ușurință o inflamație ridicată a vaselor de sânge și vor favoriza accentuarea procesului de aterogeneză. De aici până la declanșarea unui accident vascular cerebral sau până la apariția unui infarct nu mai este decât un singur pas.

2.     Scăderea sistemului imunitar este o altă consecință a lipsei de odihnă pe perioadă îndelungată. În timp, capacitatea de apărare a organismului scade daca acesta este incapabil să se refacă după eforturile zilnice depuse. Se va proteja mult mai ineficient împotriva bacteriilor din mediul înconjurător și nu se vor mai reface celulele deteriorate de la diferite nivele. În felul acesta infecțiile vor apare mult mai repede, recuperarea de la alte boli se va face mult mai lent, etc.

Cele mai citite articole

3.     Afectarea stării psihice și a stărilor emoționale

În mod sigur de-a lungul vieții noastre, am trecut prin momente în care nu am reușit timp îndelungat să ne odihnim bine. Fie din cauza unor boli grele, fie din cauza surmenajului, fie din alte motive. În perioada imediat următoare au început să apară și tulburările psihice, precum și stările ciudate emoționale.

După îndepărtarea cauzelor lipsei somnului, toate lucrurile au revenit la normal. Acestea sunt manifestările cele mai comune ale lipsei de odihnă, din punct de vedere psihologic: agitație, stare de rău, nervozitate, irascibilitate, anxietate, tremur, gândire confuză, memorie slabă, nervozitate exagerată, privire încețoșată, reacții exagerate, etc.

Lipsa somnului timp îndelungat și a odihnei normale poate fi generată și de tulburări periodice. Spre exemplu, dacă se instituie rapid tratamentul migrenei nu se  va ajunge la tulburări psihologice. Migrena este una dintre afecțiunile care nu ne permit sa ne odihnim bine nici în timpul nopții și nici în timpul zilei.

Ea mai poate apare însă și ca o consecință a privării de somn. În astfel de situații medicii prescriu tratamente speciale care au rolul de a ne face bine. Valeriana beneficii este doar un simplu exemplu.

Cele mai citite articole