Sunt momente triste în viaţa fiecărui om când destinul loveşte crunt, răpindu-i de lângă, persoanele dragi. În astfel de momente grele, se poate apela cu încredere la servicii funerare, deoarece ei sunt cei mai în măsură să se ocupe de acest eveniment.
Doliul presupune acea perioadă de care o persoană are nevoie după pierderea cuiva drag, este timpul necesar pentru a depăși durerea. Există multe concepții greșite despre această durere. În ziua de astăzi, se aud multe neadevăruri despre „cea mai bună cale” de a jeli pierderea unei persoane dragi sau chiar reacția pe care trebuie să o aibă o persoană în fața unei morți. Care este adevărul din fața acestor concepţii greşite?
Durerea dispare mai repede dacă este ignorată
Nu. Încercarea de a ignora suferința, în cazul unui deces va avea ca efect, exact contrariul. În loc să fie ignorată suferinţa, mai bine oamenii învaţă să trăiască cu ea, iar în timp, aceasta se va transforma într-o forță interioară.
Este important ca persoana să rămână puternică în fața pierderii cuiva drag
Nu. A fi trist, singur sau speriat este o reacție complet normală, trăită de cel care pierde o persoană dragă. A plânge nu înseamnă a fi slab. În astfel de momente, persoana nu trebuie să-şi ascundă lacrimile, încercând să fie „puternică”. De asemenea, celor din jurul ei nu trebuie să le fie teamă să îşi arate emoțiile. Dimpotrivă, mesajele de condoleante o vor ajuta în astfel de momente dificile.
Dacă o persoană nu plânge, înseamnă că nu este cu adevărat afectată
Nu. Plânsul este o reacție normală a unei persoane atunci când este tristă, dar nu este singura reacţie în astfel de momente. Cineva care nu plânge pentru pierderea unei persoane dragi, poate suferi la fel de mult și chiar mai mult decât altcineva. În funcție de cultură, personalitate sau caracterul său, o persoană va avea moduri diferite de a-și exprima emoția și tristețea. Nu se poate măsura dragostea și atașamentul fiecăruia față de o persoană decedată, în funcție de emoția sa aparentă.
Perioada de doliu durează în general 1 an
Nu. Nu există o durată medie de doliu. Durerea este un proces personal, specific fiecăruia. Pentru unii oameni, durerea nu dispare niciodată. Durerea este un proces dureros, dar esențial. Este destul de improbabilă definirea unei perioade „standard” de doliu. Nu există un doliu „tipic” deoarece fiecare persoană simte emoții diferite. După înmormântare, persoana îndoliată va experimenta începutul unui lung proces de doliu, în timpul căruia șocul și epuizarea vor lăsa loc realității morții și consecințelor acesteia asupra vieții de zi cu zi.
A merge mai departe și a face planuri înseamnă a uita de persoana dispărută
Nu. Viața nimănui nu se încheie cu moartea cuiva drag. Este normal ca persoana îndurerată să-şi continue planurile și să dorească să meargă mai departe în viață. Având un astfel de comportament, nu înseamnă că suferinţa a dispărut sau că memoria celui decedat este dată uitării. Arată doar că relația sa cu durerea s-a schimbat și că a acceptat moartea persoanei dragi. O persoană poate păstra o veşnică amintire persoanei iubite, în timp ce dorește să înceapă o nouă viață.