Lentilele de contact reprezintă o opțiune foarte bună pentru corectarea vederii. Pentru persoanele cu probleme de vedere, lentilele de contact rămân un instrument eficient, aproape invizibil. Lentilele subțiri din plastic se potrivesc peste cornee (partea transparentă, frontală a ochiului) pentru a corecta problemele de vedere, inclusiv miopia, hipermetropia și astigmatismul. Pot purta lentile de contact chiar și persoanele care au presbiopie și au nevoie de lentile bifocale. Discută cu medicul oftalmolog despre cel mai bun tip de lentile de contact pentru tine. Efectuează examene oftalmologice regulate, pentru a menține ochii sănătoși și pentru a te asigura că prescripția oftalmologică nu a suferit modificări.
Tipuri de lentile de contact
Lentile de contact moi
Lentilele de contact moi sunt fabricate dintr-un tip special de plastic amestecat cu apă. Conținutul de apă permite oxigenului să treacă prin lentilă spre cornee, ceea ce face ca lentilele să fie mai confortabile, diminuează uscăciunea ochilor și ajută la menținerea sănătății corneei. Multe lentile moi sunt de unică folosință, așa că trebuie aruncate după ce le folosești o perioadă scurtă de timp. O pereche nouă de lentile de contact moi înseamnă mai puține șanse de infecție, mai puțină curățare și mai mult confort. Te poti informa despre prețul lentilelor de contact albastre sau de alta culoare de pe site-urile specializate sau direct din magazin. În comparație cu lentilele rigide permeabile la gaz (celălalt tip principal de lentile de contact), lentilele moi se simt mai bine atunci când le folosești pentru prima dată. De asemenea, este bine de știut că multe lentile moi oferă protecție împotriva radiațiilor ultraviolete (UV).
Trebuie să știi însă că materialul lentilelor de contact moi poate absorbi particule, substanțe chimice, bacterii și mucegai mai ușor decât lentilele dure și cele rigide permeabile la gaz. Acestea absorb lucruri iritante pentru ochi. De asemenea, lentilele de contact moi sunt mai fragile. Ele se pot rupe mai ușor decât lentilele rigide sau permeabile la gaz.
Lentile de contact colorate și moi
Aceste lentile sunt la modă, sunt distractive și pot fi chiar practice. Lentilele cu tentă de vizibilitate au o mică parte de culoare, astfel încât lentila să poată fi găsită mai ușor dacă este scăpată. Lentilele cu tentă de îmbunătățire redau culoarea naturală a ochilor. Acestea sunt puțin mai închise la culoare decât o tentă de vizibilitate. Lentilele color sunt mai închise la culoare, opace și schimbă culoarea ochilor (lentile de contact colorate nuanța Natural Bi Tone Aqua, 90 de purtări 2 lentile/cutie, sau lentile de contact colorate nuanța Silver Bright Blue, 90 de purtări 2 lentile/cutie). Culorile speciale includ ametist, violet și verde.
Lentile rigide permeabile la gaz
Aceste lentile sunt mai rigide decât lentilele de contact moi. Sunt fabricate din silicon și sunt concepute pentru a lăsa oxigenul să treacă prin ele până la cornee. Lentilele rigide permeabile la gaz corectează astigmatismul, sunt ușor de întreținut și sunt durabile. Ca dezavantaj ar trebui menționat faptul că sunt mai puțin confortabile decât lentilele de contact moi și este nevoie de timp mai îndelungat pentru a te obișnui cu ele.
Lentile de contact bifocale
Pe măsură ce înaintezi în vârstă, cristalinul își pierde capacitatea de a focaliza de la distanță la apropiere. Aceasta este o afecțiune care se numește presbiopie. În general, pacienții află că o au după ce ajung la medic fiindcă le este greu să citească de aproape. Dacă o persoană are dificultăți cu vederea de aproape și de departe, lentilele bifocale pot ajuta. Acestea vin în opțiuni moi și permeabile la gaz (1).
Lentile monovision
În cazul acestor lentile, nu vei avea aceeași prescripție la ambii ochi. Unul va avea o lentilă de contact pentru vederea de la distanță, iar celălalt va fi pentru a vedea de aproape. Poate dura ceva timp până la adaptare. Practic, fiecare ochi funcționează pe cont propriu, coordonarea fiind mai dificilă.
Lentile torice
În general, lentilele torice sunt recomandate persoanelor care suferă de astigmatism. Acestea sunt fabricate din același material ca și celelalte lentile de contact, dar se adaptează globului tău ocular, care nu este complet rotund. Acestea vin în forme moi sau rigide permeabile la gaz, cu purtare prelungită, de unică folosință zilnică și chiar și în lentile colorate. La fel ca lentilele bifocale dintr-o pereche de ochelari, lentilele torice au două puteri într-o singură lentilă: una care corectează astigmatismul și alta pentru miopie sau hipermetropie (1).
Lentile care remodelează corneea
În cazul în care o persoană este ușor mioapă, medicul oftalmolog poate sugera ortokeratologia, sau orto-k pe scurt. Ei vor folosi o lentilă de contact specială pentru a remodela corneea și pentru a îmbunătăți vederea. Această procedură nu este utilizată pe scară largă, deoarece corecția vederii cu laser oferă același rezultat în mai puțin timp și este permanentă. Chirurgia cu laser este acum folosită de profesioniști. Pacienții trebuie însă să se califice pentru a fi un candidat bun pentru chirurgia oculară cu laser (1).
Sfaturi esențiale pentru alegerea lentilelor de contact
Înțelege prescripția ta oculară
Cel mai important pas în alegerea lentilelor de contact este cunoașterea prescripției, care include măsurile pentru fiecare ochi. Vei avea nevoie de o rețetă valabilă de la un optometrist care să indice dacă ai astigmatism sau dacă ai nevoie de lentile multifocale. Rețeta pentru lentilele de contact diferă de cea pentru ochelari, asigură-te că o folosiți pe cea corectă!
Alege tipul potrivit de lentile de contact
Sunt disponibile diverse tipuri de lentile de contact, inclusiv lentile de unică folosință zilnică și lentile cu purtare săptămânală sau lunară. Cele de unică folosință zilnice ar putea fi cele mai bune pentru persoanele cu alergii sau pentru cele care nu vor să se ocupe de curățarea lentilelor. Cu toate acestea, dacă nu ai o problemă cu curățatul și depozitatul lentilelor, poți opta pentru cele săptămânale sau lunare.
Optează pentru confort
Confortul ar trebui să fie o prioritate atunci când alegi lentilele de contact. Materialul lentilelor, dimensiunea și designul pot afecta confortul. Lentilele din silicon hidrogel sunt o alegere populară datorită permeabilității ridicate la oxigen, care asigură un confort sporit pentru purtarea prelungită. De asemenea, este esențial să te asiguri că lentila se potrivește corect pentru a evita iritarea și potențiala deteriorare a ochiului.
Consultă un profesionist
Consultă întotdeauna un optometrist atunci când alegi lentilele de contact. Acesta te poate ajuta să determini tipul de lentilă cel mai potrivit pentru nevoile tale și stilul de viață. De asemenea, acesta îți poate oferi sfaturi cu privire la manipularea, curățarea și depozitarea adecvată a lentilelor de contact, pentru a preveni infecțiile și a menține sănătatea ochilor.
Ia în considerare stilul tău de viață
Stilul tău de viață și activitățile zilnice pot avea un impact semnificativ asupra tipului de lentile de contact pe care ar trebui să le alegi. Dacă ești activ și te implici în sporturi sau activități în aer liber, lentilele de contact ar putea fi mai practice decât ochelarii. De asemenea, lentilele de contact sunt recomandate și în cazul persoanelor care petrec mult timp în fața computerului. Optometristul este în măsură să recomande opțiuni adaptate nevoilor tale specifice (2).
Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din:
(1) Web MD, „How to Find the Right Contact Lenses”: https://www.webmd.com/eye-health/contact-lenses-colored-soft-hard-toric-bifocal
(2) Lenses Online, „5 essential tips for choosing contact lenses”: https://www.lensesonline.co.nz/blog/5-essential-tips-for-choosing-contact-lenses/