Au început lucrările agricole de vară

Odată cu venirea verii, agricultorii şi grădinarii se pregătesc pentru un nou sezon de lucrări specifice, în funcţie de culturile pe care le au. Dacă în perioada toamnei sunt specifice lucrări de curăţare şi pregătire a terenului pentru plantare, iar în perioada primăverii se realizează, în general, însămânţarea, în timpul verii agricultorii şi grădinarii încep să culeagă o parte din roade sau le îngrijesc pe cele care se coc toamna. 

Lucrări specifice grădinăritului

Fiecărui anotimp îi sunt specifice anumite lucrări agricole, acestea având un rol foarte bine definit, în funcţie de specificul culturii. Prin urmare, în cazul grădinilor lucrările nu sunt foarte numeroase, iar dacă suprafaţa cultivată nu este mare, grădinăritul va fi o plăcere, mai ales pentru pasionaţi. Aceste lucrări sunt:

  • Copilitul – această etapă presupune ruperea lăstarilor de la încheietura ramurilor şi are rolul de a direcţiona hrana produsă de plante către producţia de legume;
  • Cârnitul – consta în ruperea vârfurilor pentru o coacere mai rapidă a roadelor, metoda utilizată în special în cazul roşiilor;
  • Ciupitul – specific castraveţilor, aceasta se referă la tăierea vârfurilor plantelor pentru o producţie mai mare;
  • Plivitul – sau îndepărtarea buruienilor este foarte importantă pentru ca legumele să poată creşte frumoase şi sănătoase;
  • Îndepărtarea părţilor ofilite;
  • Cosirea gazonului – această etapă are mai mult un rol estetic, iarba rezultată putând fi transformată în compost sau data animalelor din gospodărie;
  • Legatul – o etapă foarte importantă în cazul plantelor înalte, sprijinirea acestora pe araci oferindu-le suportul necesar;
  • Aplicarea de tratamente fitosanitare – cu ajutorul unei pompe de stropit, aceste tratamente protejează plantele împotriva apariţiei bolilor sau dăunătorilor. 

Lucrări specifice culturilor de câmp

Sezonul cald este cel în care se coc şi sunt recoltate cerealele, precum grâul sau ovăzul. Aceasta este cea mai importantă dintre lucrările agricole de vară deoarece majoritatea ferimerilor îşi pun speranţa în rezultatele acesteia.

Cele mai citite articole

O altă lucrare specifică verii este şi eliberarea ternului şi lucrările solului. Eliberarea solului constă în culegerea roadelor pe care acesta le-a dat, precum şi curăţarea terenului de resturile vegetale, de care agricultorii pot scăpa cu ajutorul unor tocătoare lemn, care au rolul de a le mărunţi. 

De asemenea, lucrările solului sunt extrem de importante, condiţiile în care sunt efectuate şi realizarea lor la timp influenţând calitatea şi cantitate recoltei viitoare.

Tot în acest sezon se realizează şi etapa de aplicare a îngrăşămintelor, care au rolul de a oferi plantelor o rezistenţă mai mare la secetă, ger, boli, rupere, iar roadele sunt mai bogate. Îngrăşământul organic, obţinut din gunoi de grajd, este foarte benefic pentru orice tip de cultură, însă dacă este combinat şi cu îngrăşământ chimic, rezultatele sunt şi mai bune.

Condiţiile climatice ale verii oferă fermierilor posibilitatea înfiinţării culturilor succesive, datorită răsăririi optime a plantelor. Semănarea meiului este o astfel de cultură succesivă, care poate fi realizată până la jumătatea lunii iulie în zonele de câmpie şi în prima parte a luni în zonele de deal. Pentru a grăbi răsărirea plantelor se recomandă tăvălugirea terenului, după semănat.

Cele mai citite articole