Avantajele si dezavantajele panourilor solare
Cu mai mult de un secol de istorie, energia solara fotovoltaica a devenit o energie regenerabila cu o crestere exponentiala in intreaga lume.Potrivit Agentiei Internationale pentru Energie, este de asteptat ca, in 5 ani, capacitatea de generare a energiei electrice din surse regenerabile sa creasca cu 50% si mai mult de jumatate din aceasta crestere se datoreaza cresterii instalatiei de panouri solare fotovoltaice.Cateva elemente care au trecut de la alimentarea primilor sateliti la a deveni un element din ce in ce mai cotidian pe acoperisurile noastre.
Panourile solare sunt o alternativa buna daca doriti sa va consumati propria energie curata si sa economisiti bani pe termen lung. Sunup.ro va prezinta diferitele avantaje si dezavantaje ale utilizarii acestei energii regenerabile pentru casa dumneavoastra, precum si orizontul viitor al energiei solare.
1. Avantajele panourilor solare din casa ta
Utilizarea energiei solare are o serie de beneficii care ar trebui cunoscute. Acestea sunt cele mai proeminente:
1.1 Emisii poluante zero
Principala atractie a energiei solare este ca, spre deosebire de alte surse, nu genereaza emisii poluante direct sau indirect. Odata ce instalati kitul solar nu vor mai exista emisii de gaze cu efect de sera. Acesta este un motiv bun pentru a opta pentru instalarea acestor dispozitive.
1.2 Economie de energie
Instalarea panourilor fotovoltaice presupune o investitie initiala, este adevarat, dar pe termen mediu economiile de energie realizate sunt foarte mari. Factura de energie electrica va fi mai ieftina si, in plus, cu contoarele bidirectionale vei avea posibilitatea sa returnezi energia pe care nu o folosesti si sa o „revandi”. Aceasta este o optiune pentru cei care doresc sa economiseasca consumul de energie.
1.3 Nu genereaza zgomot
Un alt aspect de subliniat despre energia solara este ca nu genereaza niciun tip de zgomot , spre deosebire de generatoarele electrice conventionale. Daca nu vrei sa suporti sunete enervante, aceasta este o sansa de a castiga bunastare.
1.4 Compatibil cu alte clase energetice
Cele mai citite articole
Energia fotovoltaica este compatibila cu alte surse si, de fapt, sunt multe locuinte care au doua instalatii astfel incat energia conventionala functioneaza cand cealalta nu. Acesta este modul de a face o tranzitie treptata si, mai ales, de a evita problemele pentru ca nimic sa nu se intample.
1.5 Disponibil in intreaga lume
Soarele este o sursa inepuizabila de energie pentru intreaga planeta , cel putin pe termen foarte lung, deoarece se preconizeaza ca va continua sa emita energie timp de 5.000 de milioane de ani. Este important de indicat ca energia este obtinuta de la soare in locuri unde nu exista alte optiuni deoarece in zonele indepartate aceasta este o modalitate prin care o mica instalatie sa functioneze autonom.
2. Dezavantajele energiei solare
Desi utilizarea energiei de origine solara are multe aspecte pozitive, este convenabil sa se evalueze si partea negativa. Este important de retinut ca mixul energetic ofera mai multe posibilitati si ca, in functie de locatie, ati putea fi interesat de o sursa sau alta.
2.1 Necesita o investitie initiala mare
Pentru a instala panouri solare este necesara o investitie initiala mare , care variaza intre 600 si 800 de euro pe m2 de panou. Exista diferente semnificative in functie de companie, dar este convenabil sa plecati de la acest calcul initial pentru a nu obtine surprize neplacute. Aceasta inseamna ca pariurile pe aceasta structura pot fi costisitoare la inceput, circumstanta care poate descuraja gospodariile cu mai putine resurse.
2.2 Putere limitata
Un panou solar are o putere limitata si, din acest motiv, utilizarea acestui tip de energie nu este uneori suficienta, de la sine, pentru a acoperi nevoile unei locuinte. Luati in considerare ca o casa mica intr-o zona temperata nu consuma mai putin de 7 kW pe zi, iar un panou standard genereaza doar 250 W.
2.3 Dependenta de vreme
Acest inconvenient trebuie relativizat pentru ca exista posibilitatea de a prognoza sau medie orele anuale si zilnice de soare, dar in orice caz avem aceasta problema. Daca vremea in zona dvs. este schimbatoare si nu aveti prea multa capacitate de a stoca energie, este posibil sa aveti probleme. In locurile unde este putin soare, nici nu este cea mai buna optiune.