Creșterea actuală a prețurilor la energie în Europa a determinat guvernele să pună în aplicare măsuri pentru a proteja consumatorii de impactul direct al facturilor tot mai mari. Este interesant de urmărit diferitele politici utilizate de mai multe țări pentru a atenua efectul creșterii prețurilor pentru consumatori.

În timp ce politicile la nivel regional pot avea un impact considerabil asupra consumatorilor, în majoritatea țărilor Uniunii Europene, atât reglementarea energetică, cât și taxele sunt stabilite la nivel național. În mod similar, măsurile pe termen lung pentru contracararea volatilității prețurilor la energie sunt, de asemenea, de o importanță extremă. 

Italia și Spania solicită acțiuni comune la nivelul UE pentru a dezvolta stocuri strategice și a efectua achiziții comune de gaze naturale. Ungaria și Republica Cehă vor regândi mecanismul Schemei de comercializare a certificatelor de emisii, iar Franța vizează reformarea mecanismului de stabilire a prețurilor pe piața europeană a energiei. 

În timp ce măsurile guvernului României vis-a-vis de sprijinirea consumatorilor au fost deseori dezbatute (vezi detalii despre cât costă un kilowatt), iată la ce măsuri au apelat două dintre țările UE pentru a susține consumatorii în fața creșterii prețurilor la energie.

Austria

Karl Nehammer, cancelarul Austriei, a anunțat un pachet de ajutor de 1,7 miliarde de euro pentru aproape toate gospodăriile pe 28 ianuarie 2022. Gospodăriile vor primi 150 de euro pentru a compensa costul energiei, care poate fi dublată pentru cei care au nevoie. Mai mult, sunt studiate scheme de rambursare a impozitelor pentru sectorul privat, precum și reduceri de impozite și taxe.

La 20 martie 2022, ministrul Finanțelor, Magnus Brunner și ministrul Climei și Energiei, Leonore Gewessler au anunțat:

  • subvenții pentru energie în valoare de 2 miliarde EUR;
  • inclusiv reduceri de taxe și compensații angajaților, într-un efort de a ușura povara creșterii costurilor asupra economiei.

Cele mai recente măsuri includ o reducere cu 90% a tarifelor la gaze naturale și electricitate până la jumătatea anului 2023 (la un cost de 900 de milioane de euro) și subvenții mai mari pentru navetă pentru angajați, în valoare totală de 400 de milioane de euro.

Cele mai citite articole

Guvernul va oferi, de asemenea, sprijin companiilor prin amânarea unor plăți de taxe și va oferi 250 de milioane de euro în sprijin pentru investiții, menit să ajute la ușurarea dependenței energetice de gazul rusesc.

Belgia

La 2 octombrie 2021, ministrul federal al Energiei a propus ca tariful social la energie introdus în pandemie să se extindă pentru a permite persoanelor vulnerabile să facă față mai bine crizei de sănătate. Zece zile mai târziu, măsura a fost introdusă în bugetul federal și s-a prelungit până la sfârșitul lunii martie 2022, costând 208 milioane de euro și vizând aproape 500.000 de gospodării.

În plus, ministrul Economiei și Ocupării Forței de Muncă anunța că gospodăriile vulnerabile vor beneficia și de un voucher de energie de 80 euro, bugetul pentru acest ajutor ajungând la 72 de milioane de euro.

Coribuția federală pentru gaz și electricitate și certificatele de energie verde au fost înlocuite cu accize, pentru a fi gestionate mai ușor de guvern în vederea compensării variațiilor prețului energiei. Ideea era de a menține veniturile la un nivel constant, mai degrabă decât de a crește veniturile odată cu prețurile la energie.

Guvernul a interzis, de asemenea, modificări unilaterale în contractele de energie, prin care furnizorii de energie ar putea majora independent factura consumatorilor.

La 1 februarie 2022, Alexander De Croo a anunțat o reducere de TVA pentru energie electrică de la 21% la 6% din martie până în iulie. În plus, guvernul va oferi fiecărei gospodării un voucher de 100 EUR și va lansa reduceri suplimentare pentru familiile cu venituri mici. Pachetul energetic ar trebui să se ridice la 1,1 miliarde EUR.

La 14 martie 2022, guvernul federal a decis să prelungească o reducere de TVA până la sfârșitul lunii septembrie, iar gospodăriile care au încălzire pe bază de petrol vor primi o plată de 200 de euro. Un tarif social extins de care beneficiază una din cinci gospodării este prelungit până la 30 septembrie. Costul total al măsurilor este estimat la 1,3 miliarde EUR.

Cele mai citite articole