Pandemia de coronavirus ne-a schimbat tuturor, mai mult sau mai putin, viata. Dincolo de problemele legate de distantarea sociala, economiile tuturor tarilor au fost afectate drastic si odata cu ele ,si veniturile noastre.

Si in Romania foarte multi debitori au solicitat amanarea platilor. Conform datelor facute publice de oficialitati, peste 310.000 clienti persoane fizice si juridice au depus cereri pentru suspendarea obligatiilor de plata lunare din contractele de credit. Este vorba despre sub 20% dintre creditele acordate persoanelor fizice si sub 14% din totalul creditelor accesate de persoanele juridice sau, altfel spus, aproximativ unul din cinci romani cu credite au cerut suspendarea ratelor.

Asta inseamna ca, foarte probabil, lunile urmatoare, creditorii, fie ei banci, firme de leasing, firme de telefonie mobila sau furnizori de  utilitati se pot trezi cu facturi neplatite. Acumularea mai multor rate neplatite poate duce la preluarea datoriei de  firme specializate in recuperare creante, asa cum este KRUK Romania,  cmpnie membra a Grupullui KRUK, liderul pietei de management al creantelor din Europa Centrala.

Incercati sa nu intrati in panica daca sunteti contactati de o astfel de firma. Exista cateva solutii la care puteti apela, pentru a putea onora cat mai avantajos datoria, evitand astfel sa ajungeti in instanta si sa va treziti cu sechestru pe anumite bunuri,

Cele mai citite articole

Esalonarea datoriei si plati partiale

         Exista cateva metode diferite de reducere a datoriei care pot fi acceptate de recuperatorii de creante, inclusiv:

  • ●     Rambursare partiala. Negociati rata pe care puteti sa o achitati lunar.De exemplu, daca inainte de a fi transferata creanta la firma de recuperare aveati o rata de 2.000 lei , puteti renegocia o rata mai mica, in functie de situatia financiara actuala.
  • Un plan de plata. Alocati ceva timp pentru a va stabili un buget lunar. Cati bani credeti ca veti putea sa alocati pentru a plati datoriile? Daca ati avut dificultati in plata ratelor, din cauza coronavirusului, este posibil sa puteti negocia o rata lunara mai mica.

Obtineti un acord in scris

Inainte de a plati un singur leu din datorie catre firma de recuperare creante in baza unui acord negociat cu recuperatorul, asigurati-va ca primiti toate informatiile despre cazul dumneavoastra. Apoi, dupa ce reusiti sa achitati intreaga suma convenita, solicitati o confirmare in scris ca ati stins datoria. Daca aveti documentatia care dovedeste ca v-ati achitat datoria, veti fi scutit de stres.

Cele mai citite articole