Cand vine vorba de primirea unei mosteniri, este esential sa cunoastem etapele si conditiile procesului ereditar pentru a lua deciziile corecte. 

Cel mai important este sa stim in ce conditii se administreaza mostenirea, daca se datoreaza faptului ca persoana decedata a semnat un testament sau pentru ca se aplica procedura legala de distribuire a acesteia. In functie de fiecare caz, se vor aplica o serie de pasi si reguli care vor ghida procesul si pasii de urmat. 

Primiti o mostenire cu testament

Testamentul este un act juridic care permite unei persoane sa organizeze transmiterea bunurilor, drepturilor si obligatiilor sale care nu se sting dupa moartea acesteia. Dupa acest act juridic, se documenteaza modul in care se va repartiza mostenirea dupa decesul persoanei, dupa preferintele acesteia si cu ceea ce stabileste legea, ceea ce ajuta la usurarea procesului ereditar la momentul potrivit. Citeste pe ad-avocat.ro toate informatiile legate de mostenire si succesiune, precum si raspunsuri la intrebarile tale.

In testament se colecteaza mostenitorii si legatarii, care sunt doua tipuri de figuri care pot primi parte dintr-o mostenire:

  • Mostenitor : in cazul acceptarii mostenirii, primeste bunul (o casa, un teren, o masina, o suma de bani) dar cu conditia acceptarii si a pasivului (datorii, obligatii care nu se sting). Intrucat exista testament, mostenitorii trebuie sa fie cei stabiliti de lege, sau mostenitori fortati, desi pot exista si altii.
  • Legat : primeste mostenirea unui anumit bun (o suma de bani, o proprietate etc.), fara obligatia de a accepta vreo raspundere.

O persoana nu poate determina liber repartizarea mostenirii prin testament, ci trebuie sa respecte prevederile Codului civil si prevederile fiecarei comunitati autonome. Aceasta inseamna ca exista figura mostenitorului fortat, care are dreptul la cel putin o parte din mostenire.

Primirea unei mosteniri fara testament (sau fara testament)

Atunci cand testamentul nu a fost semnat sau este nul, procesul succesoral se solutioneaza prin procedura legala prevazuta, care, pe scurt, consta in faptul ca mostenitorii legali sunt cei care trebuie sa se invoiasca pentru administrarea si executarea mostenirii. . Mostenitorii legali se determina in conditiile prevazute de lege:

  • Linie de succesiune verticala : sunt descendentii (copii si nepoti) sau, daca nu exista, parintii. 
  • Linia succesorala colaterala : atunci cand nu exista copii sau parinti de infiintat ca mostenitori, se foloseste linia colaterala care marcheaza ca mostenitori, in aceasta ordine, fratii, sotul, fratii si nepotii, unchii, verii, unchii si nepotii secund. Daca nu ar exista, ar mosteni statul spaniol.

Nu exista nicio obligatie de a accepta o mostenire

Mostenitorii si legatarii nu au obligatia de a accepta mostenirea prin forta , dar o pot studia pentru a decide daca o accepta sau o respinge. Acest lucru se datoreaza faptului ca o mostenire poate sa nu fie benefica pentru interesele dvs. si, prin urmare, studiul dvs. este necesar pentru a determina ce decizie sa luati.

Pentru mostenitori, cel mai important lucru de vazut daca se plateste sa accepte o mostenire este sa studiezi echilibrul dintre activ si pasiv, avand in vedere ca nu se mostenesc doar drepturile si bunurile, ci si obligatiile care nu se sting, ceea ce inseamna ca pachetul include de asemenea, datorii (care vor ramane in viata daca nu sunt acoperite integral de asigurarea de viata) si alte obligatii.

Mostenitorii si legatarii, in plus, trebuie sa ia in considerare tipul de bunuri in functie de lichiditatea lor, intrucat nu este acelasi lucru sa primesti un milion de euro in numerar ca mostenire, decat o casa evaluata la aceeasi suma. Banii pot fi folositi pentru a plati orice imediat, in timp ce casa trebuie intretinuta si nu toata lumea ar putea suporta povara cheltuielilor pe care le-ar genera, chiar daca planul este sa o vanda, pana cand vanzarea are loc efectiv.

Un alt punct de tratat este cel al impozitelor de platit pe titlu de mostenire, care reprezinta un alt focar al tensiunilor de lichiditate si care pot duce la ruina pentru cei care nu le iau in considerare inainte de a decide daca accepta sau nu mostenirea.

In sfarsit, este important de retinut ca incasarea unei prestatii derivate din asigurare pentru decesul unei persoane (de exemplu, pentru asigurarea de viata) nu implica acceptarea mostenirii, intrucat persoana care incaseaza o face pentru ca este beneficiar stabilit in polita si nu pentru ca este mostenitor. Adica, prestatiile de asigurare nu fac parte din mostenire.

Leave a comment

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!