Apariţia noilor modele de centrale termice este un motiv suficient de bun pentru că atât locatarii apartamentelor, cât şi ai caselor, atât cei de la ţară, cât şi cei de la oraş să facă o alegere cât se poate de modernă şi de eficientă. Centrala termică depăşeşte cu mult aşteptările consumatorilor din toate punctele de vedere, atât al economiei, cât şi al eficienţei termice şi confortului pe care îl asigură. Pentru că România este o ţară în continuă dezvoltare, din ce în ce mai multe persoane aleg să renunţe la soba de teracotă clasică pe lemne şi să investească într-o centrală termică.

Încălzirea spaţiului în care trăim – de ce trebuie să ţinem cont în alegerea metodei de încălzire?

Încălzirea spaţiului în care oamenii locuiesc este foarte importantă, iar costurile acestei încălziri trebuie suportate iarnă de iarnă, în cele mai friguroase luni. Dacă încălzirea unui apartament sau a unei garsoniere nu permite folosirea unei sobe de teracota, încălzirea unei case este diferită, permiţând atât montarea unei sobe pe lemne, cât şi a unei centrale termice pe gaz, dacă în zonă există posibilitatea racordării la gaze naturale, precum şi a unei centrale electrice (cea mai neinspirată varianta din punct de vedere al costurilor de întreţinere) sau pe lemne ori peleți.

Încălzirea cu ajutorul centralei termice pe gaz, acolo unde este posibilă racordarea la gaze este cea mai bună variantă, recomandată de toţi specialiştii în domeniu. Practic, locatarii au posibilitatea de a se încălzi fără eforturi suplimentare, fără a avea nevoie de un spaţiu suplimentar în casă sau în afara casei pentru depozitarea lemnelor, iar temperatura este constantă.

Din ce în ce mai mulţi oameni aleg varianta încălzirii cu ajutorul centralei termice pe gaz fiind o variantă excelentă pentru a asigura apă caldă menajera necesară unei gospodării. În plus, tehnologiile moderne permit folosirea unui termostat prin care să se regleze temperatura dorită din locuință, iar centrala îşi face singură treabă.

Centrala termică vs. soba clasică – varianta ideală pentru încălzirea unei case

Cele mai citite articole

Persoanele care stau la apartament nu au foarte multe variante de încălzire a locuinţei. Pe lângă centrală termică pe gaze şi electrică, caloriferele electrice şi racordarea la sistemul centralizat de încălzire, aceştia nu au alte opţiuni pentru că nici nu au spaţiu de depozitare pentru lemne sau peleti.

În schimb, cei care locuiesc la casă au la dispoziţie mult mai multe variante de încălzire, printre care cele mai importante sunt centrală termică şi soba clasică. Centrala termică pe gaz este o variantă posibilă numai în locurile unde există posibilitatea racordării la reţeaua de gaze. Aceasta este foarte avantajoasă din mai multe puncte de vedere, permiţând locatarilor să aibă la discreţie apă caldă menajeră, iar încălzirea este ieftină şi uniformă în toată casa.

Cei care stau la casă mai pot opta pentru sobe sau şeminee. Sobele sunt varianta clasică, dar care necesită întreţinere specializată, reprezintă o achiziţie cu multe avantaje, dar şi dezavantaje. Pe lângă faptul că necesită în fiecare an curăţarea hornului, iar săptămânal  curăţarea de cenuşă, soba necesită spaţiu de depozitare suficient pentru lemne şi nici nu asigura apa caldă menajeră sau o temperatură constantă în locuinţă.

Aşadar, este recomandat ca şi proprietarii caselor să îşi monteze centrale termice.

Cele mai citite articole