Marile companii care activează la nivel global adună sub același “acoperiș” angajați care provin din culturi diferite, cu mentalități specifice și care au propriile personalități. În lipsa unui mediu de lucru care să promoveze aceleași obiective și în care angajații să fie integrați astfel încât să ofere randament maxim, bucurându-se de respect, încredere și oportunitatea de a crește, corporațiile s-ar confrunta cu numeroase probleme care pot duce la reducerea profitului.

Asemenea cazinourilor online internaționale, precum Vulkan Vegas, care își concep portofoliul de jocuri și de bonusuri astfel încât să se adapteze tuturor jucătorilor de diverse naționalități, corporațiile trebuie să își consolideze cultura organizațională într-o notă cât mai pozitivă. În acest fel, atât entitatea în sine, cât și angajații acesteia se vor bucura de avantaje reciproce, progresând împreună!

Fiecare corporație trebuie să aibă propria cultură!

Nicio afacere nu se poate dezvolta în mod progresiv în lipsa unor obiective comune, a unei misiuni și a stabilirii unor valori și convingeri stabilite de către membrii fondatori și promovate la nivelul companiei. Crearea unei culturi organizaționale pozitive se bazează atât pe implicarea conducerii companiei, cât și pe alinierea angajaților la valorile societății.

Se poate spune că asigurarea unei culturi pozitive la nivelul corporației înseamnă stabilirea unei conexiuni puternice între încredere, respect și oportunitățile de dezvoltare ale angajaților. Relația dintre membrii fondatori, departamentele din cadrul companiei și angajați trebuie să fie una bazată pe valori comune și pe pasiunea pentru muncă în cadrul corporației.

Din moment ce cultura unei organizații este rezultatul colaborării și implicării comune, rezultatul va fi unul pozitiv doar atunci când toate părțile depun eforturi constant pentru îndeplinirea aceleași misiuni. Rezultatul va fi unul reciproc avantajos – angajații vor fi fericiți la locul de muncă, iar afacerea se va bucura de succes.

Care sunt elementele esențiale ale unei culturi corporative pozitive?

Se poate spune că nu este nevoie de foarte multe caracteristici pentru ca o corporație să se aibă parte de o cultură pozitivă. Practic este vorba despre asigurarea următoarelor elemente:

  • Valori fundamentale care să inspire;
  • Comunicare pozitivă;
  • Recunoașterea meritelor angajaților și recompensarea acestora;
  • Bunăstarea angajaților.

Fiecare companie se bazează pe anumite valori fundamentale care trebuie să îi inspire pe angajații societății. Cu cât aceștia se identifică mai bine cu aceste valori și ii motivează în activitatea pe care o desfășoară, cu atât va fi mai bine consolidată relația dintre angajați și superiori, aceștia realizând o legătură solidă care va avea efecte benefice pentru toate părțile implicate.

Comunicarea eficientă între departamente reprezintă una dintre cheile succesului în cadrul unei afaceri. Aceasta va servi atât la succesul afacerii cât și la crearea unor relații solide la nivelul departamentelor din cadrul corporației. Conexiunile pozitive dintre membrii entității vor facilita crearea unui mediu de lucru plăcut pentru toată lumea, care va fi favorabil inovării, stabilirii unui management solid, dar și pentru oferirea unor servicii de calitate clienților.

Mai mult decât atât, superiorii vor înțelege mai bine și vor trata cu maximă atenție solicitările angajaților, în timp ce aceștia vor reprezenta o voce de care se va ține cont. În plus, vor fi evitate eventualele neînțelegeri și conflictele dintre departamente. De altfel, bunăstarea angajaților trebuie să fie în centrul atenției oricărei corporații.

Trebuie conștientizat faptul că angajații reprezintă baza dezvoltării oricărei afaceri, prin urmare, de bunăstarea acestora va depinde evoluția ulterioară a companiei. Iar bunăstarea angajatului nu înseamnă doar asigurarea celor mai bune condiții de muncă, ci și interes din partea angajatorului față de ceea ce se întâmplă în afara serviciului.

De exemplu, corporațiile trebuie să investească în programe de control al stresului angajaților, astfel încât aceștia să beneficieze de un climat de muncă cât mai bun, dar să se poate discuta și eventualele probleme din viața personală. Un program de muncă flexibil și asigurarea echilibrului între viața privată și serviciu poate avea efecte extrem de pozitive asupra angajaților.

Recunoașterea meritelor angajaților și recompensarea acestora contribuie la creșterea motivației în rândul acestora și la sporirea stimei de sine. Această caracteristică a culturii pozitive ajută și la maximizarea bunăstării angajaților, iar validarea acestora va asigura un mediu de lucru plăcut. Productivitatea va fi influențată în mod direct de modul în care angajatorii se comportă cu angajații și de felul în care le recunosc acestora meritele.

Ce se întâmplă în corporațiile și companiile în care cultura organizațională este pozitivă?

Asigurarea unei culturi pozitive ajută în mod substanțial la dezvoltarea afacerii, raportându-se o depășire cu 20% a concurenței în cazul în care în companie există o cultură pozitivă. Angajații fericiți la locul de muncă sunt cu 12% mai productivi, în timp ce personalul nefericit este mai ineficient cu 10%.

Angajații fericiți vor crește cu 28% profitul companiei, fiind mult mai dedicați misiunii brandului (de exemplu, restaurantele Taco Bell au raportat un profit mai mare cu 55% ca urmare a îmbunătățirii calității vieții angajaților). Până în prezent, doar 46% dintre angajați au declarat că au încredere în companiile la care lucrează, printre motivele lipsei de încredere numărându-se lipsa recompenselor, a oportunităților de promovare și a valorii scăzute a recompenselor oferite.

Crearea unei culturi pozitive este liantul de legătură între angajator și angajat, favorizând dezvoltarea ambelor părți, cu rezultate avantajoase pe termen lung pentru bunăstarea tuturor.

Leave a comment