Din ce in ce mai multi oameni au inceput sa devina suspiciosi asupra partenerilor de cuplu, a copiilor, a angajatilor, a bonelor sau a persoanelor care ingrijesc de parinti, de aceea decid sa apeleze, ca ultima solutie, la montarea unor camere de supraveghere ascunse.

Pe internet, persoanele interesate gasesc foarte usor camere spion ieftine online, dar acestea trebuie sa se informeze foarte bine asupra termenilor si conditiilor legale in care pot sa le foloseasca.

Legislatia din Romania si reglementarile folosirii camerelor spion si video de supraveghere

Inregistrarile video sunt considerate in Romania date cu caracter personal. Atata timp cat acestea duc la identificarea unei persoane, sunt considerate date personale.

Acestea nu pot releva numai informatii despre identitatea persoanei respective, ci si informatii despre locul in care se afla si activitatea pe care o intreprinde.

Camerele de supraveghere, fie ele spion sau nu, pot fi instalate in spatii private de catre proprietarii acestora, cu scopul protejarii bunurilor si integritatii locatarilor.

Este interzisa montarea camerelor in spatii unde se poate atenta la intimitatea unei persoane, pe domeniul public sau comercial, cum ar fi in cabinele de proba, in vestiare sau in toalete.

Cele mai citite articole

Supravegherea angajatilor este permisa in conditia in care acestia sunt informati asupra instalarii camerelor sau a folosirii camerelor spion in diferite locuri ale mediului de lucru.

Atata timp cat utilizarea camerelor spion este in scopuri legale, pentru monitorizarea si supravegherea activitatii angajatilor in timpul programului, monitorizarea copiilor, a persoanelor cu dizabilitati fizice si psihice, a bonei sau a bunurilor, cu siguranta nu se incalca nicio lege.

In fond, camerele spion nu instiga la nerespectarea legilor aflate in vigoare, ci numele lor este inspirat de dimensiunile mici ale acestor dispozitive.

In ce situatii se pot folosi camerele spion?

Camerele spion pot fi folosite in mai multe circumstante. Spre exemplu, persoanele care isi angajeaza o bona si nu au incredere in modul in care ii trateaza pe copii sau felul in care le vorbeste, pot folosi camere spion. Aceste camere spion releva imediat informatii importante despre felul in care sunt tratati copiii, dar si daca bona este tentata sa caute prin lucrurile personale ale angajatorilor si sa sustraga cate ceva.

Nu de multe ori, inregistrarile captate cu camerele spion descopera abuzuri, furturi si infractiuni care ar fi ramas nestiute si nepedepsite. Acelasi lucru este valabil si pentru persoanele care angajeaza un ingrijitor pentru un bunic sau un parinte bolnav si nu sunt convinse ca se poarta bine cu acesta, ca ii ofera tratamentul corect.

Camerele spion sunt perfecte si in cazul in care oamenii isi suspecteaza partenerii de infidelitate, dar si copiii de implicarea in grupuri sau activitati dubioase sau care ii pun in pericol.

Oamenii nu mai trebuie sa investeasca in camere de supraveghere foarte costisitoare, ci pot opta pentru camere spion care functioneaza la fel de bine ca si cele clasice si sunt mult mai ieftine si mai usor de instalat, dispozitive perfecte pentru a culege informatii.

Cele mai citite articole