Piața de formare este în prezent foarte saturată, alegerea este largă, deși pandemia a forțat companiile de instruire profesională să schimbe rapid formula în formare online și majoritatea au loc sub această formă. În multe cazuri, această modificare nu a afectat negativ calitatea instruirii, dar merită întotdeauna să analizezi ofertele de formare în ceea ce privește calitatea, utilitatea și efectul scontat al acestora. Cum să o faci și, în cele din urmă, să alegi cele mai bune cursuri de calificare pentru tine, adaptate nevoilor și așteptărilor tale?

Analiza propriilor nevoi

Acesta este primul pas care este foarte important înainte de a alege un curs de formare și care te asigură că decizia ta este corectă.

În primul rând, trebuie să definești ceea ce îți lipsește, astfel încât cariera ta profesională să poată merge mai departe, de exemplu, sau să poți fi un manager sau un agent de vânzări chiar mai bun. Analizează ce abilități îți lipsesc sau nu le poți face satisfăcător. Poate, de exemplu, îți place meseria ta de agent de vânzări, dar rezultatele vânzărilor sunt mai mici decât cele ale celorlalți coechipieri? 

Prin urmare, merită să te concentrezi asupra instruirii în tehnicile de vânzare sau dezvoltarea abilităților ușoare utile, de exemplu abilități de comunicare sau negociere. Uneori s-ar putea să îți fie greu să definești în mod clar abilitățile insuficiente în contextul profesional – atunci merită să folosești sprijinul unui consilier de carieră, al unui antrenor de carieră sau chiar teste disponibile pe internet.

Alegerea unui curs de calificare – la ce să fii atent?

Cele mai citite articole

Există mai multe elemente cheie pe care ar trebui să le analizezi atunci când decizi ce curs alegi. Acordă o atenție deosebită următoarelor:

Alege un training care te va asigura că primești un certificat recunoscut pe piață și în spatele căruia se află o instituție cu o reputație dovedită. Certificatul este dovada calificării într-un anumit domeniu sau a finalizării unui curs, de exemplu un curs de limbă.  

Dacă alegi diferite tipuri de cursuri de calificare care nu se termină cu obținerea calificărilor, merită să acorzi atenție dacă instruirea garantează obținerea unui certificat al Ministerului Educației. În cazul organizării unui curs care se încheie cu eliberarea unui astfel de certificat, cerințele privind cursul și conținutul acestuia sunt strict definite, de exemplu, facilitatea pentru fiecare curs trebuie să aibă un program pregătit corespunzător, documentație și personal calificat, care să justifice educația și calificările.

În cazul cursurilor de limbi străine, cea mai bună investiție este să le alegi pe cele care te pregătesc pentru examene care se încheie cu obținerea de certificate recunoscute în Europa sau chiar în lume, de ex. FCE, TOEFL (engleză), ZD (germană), TCF (franceză). 

Un lector bun, cu multe cunoștințe și experiență, este un element foarte important al instruirii, deoarece chiar și cel mai bun curs condus de un profesor necalificat poate deveni o pierdere de timp și bani. Prin urmare, acordă atenție dacă există o biografie a tutorelui la instruirea pe care o alegi și analizeaz-o și, dacă nu există astfel de informații, trebuie să întrebi compania despre aceasta. 

Cele mai citite articole