De cele mai multe ori, persoanele dependente de alcool sau familiile acestora nu iau în calcul varianta de a apela la un psiholog online pentru a face terapie în acest sens. Se considera în mod greşit că tratamentul celor care consumă alcool în mod abuziv este foarte dificil pentru că, o perioadă de consum prelungit poate duce la dereglări ale sistemului nervos central, consecinţele făcându-se simţite la nivelul procesării informaţiei şi pe planul echilibrului emoţional. 

Dacă nu sunt tratate aceste dereglări, conduc la creşterea compulsiva şi abuziva a consumului de alcool ce afectează toate sectoarele vieţii psihice şi devine singura strategie de a face faţă tulburărilor emoţionale şi situaţiilor stresante specifice vieţii cotidiene. Consumatorii de alcool reprezintă unul din cele mai expuse grupuri de risc la situaţiile de criză psihologică. Pentru a ieşi din dependenţa, abstinenţă, adică renunţarea totală la consumul de alcool este singura soluţie.

Alcoolismul se poate trata prin psihoterapie

Alcoolismul se poate trata atât prin psihoterapie, sau consiliere psihologică, cât şi prin cură de dezalcoolizare ce presupune asistență medicală, dar şi prin participarea regulată la grupuri de sprijin pentru dependenții de alcool şi internarea într-un centru de recuperare.

Psihoterapia, fără doar şi poate, este primul pas în tratarea alcoolismului şi reprezintă discuţia dintre bolnav şi terapeut. În cadrul şedinţei de consiliere se discută problema dependenţei, cauzele acesteia, evoluţia şi modalitatea de tratament. Concret, consilierea psihologică are rolul de a ajuta persoană dependența de alcool să înţeleagă mai bine cauzele, precum şi aspectele fizice şi psihice ale dependenţei, să dobândească încredere şi motivaţie pentru a parcurge un program de tratament cu scopul de a renunţa la consumul de alcool şi de a menţine abstinentă.

Una din problemele cu care se confruntă psihoterapia atunci când este folosită ca şi instrument de luptă împotriva alcoolismului este rezistența opusă de clienți actului terapeutic. De cele mai multe ori, pacienţii opun rezistenţă terapiei, nu participă la şedinţele de terapie sau participă în mod limitat, răspunzând superficial, monosilabic, neîndeplinindu-şi sarcinile trasate de terapeut pentru îndeplinirea scopului. 

Terapeutul care se va concentra asupra problemelor pacienţilor va demonstra faptul că le pasă de situaţia lor în calitate de prieten, nu neapărat de specialist plătit în acest sens. O asemenea abordare este excelentă şi contribuie la realizarea unei relaţii bune între pacient şi terapeut. Alcoolicul se poate confrunta cu numeroase situaţii de criză, de la pierderea locului de muncă şi a locuinţei, până la pierderea relaţiei de căsnicie, deteriorarea relaţiei cu copiii şi chiar afecţiuni medicale severe.

Când este necesară dezalcoolizarea?

Sunt pacienţi pentru care psihoterapia nu se mai dovedeşte singura soluţie salvatoare din mrejele alcoolului. Aceştia trebuie internaţi la dezalcoolizare în spitale de psihiatrie. O astfel de cura durează în jur de două săptămâni, timp în care pacientului i se administrează medicaţie pentru tratarea sevrajului, pentru reechilibrarea funcţiei respiratorii şi cardiace, pentru corectarea hipoglicemiei şi pentru tratarea bolilor asociate.

Leave a comment