Cum să alegi un cuptor electric cu convecţie – beneficii și criterii de selecție
Un loc semnificativ în ziua de astăzi în bucătăria profesională este acordat unui aparat special – cuptorul cu convecţie. În restaurantele de tip fast-food, baruri, cafenele, avantajele și capacitățile acestui aparat sunt de neînlocuit.
Ce este un cuptor electric cu convecție?
Acest tip de echipament de bucătărie permite efectuarea a până la 70% din toate operațiunile posibile legate de tratamentul termic al produselor. În acest fel, se înlocuiesc mai multe aparate pentru tratarea termică a diferitelor produse, precum: aragaz, cuptor, grătar electric, plită etc.
În cuptorul cu convecție, aerul joacă un rol important în procesul de tratament termic culinar. De fapt, provoacă căldura cu ajutorul unui ventilator. Rezultatul este evident – o distribuție constantă și uniformă a temperaturii în cameră. Combinaţia de aer cald și abur duce la rezultate culinare uimitoare.
Cele mai citite articole
Există două sisteme principale de cuptoare combinate pe piață:
- la primul, încălzitoarele sunt situate în partea de sus și de jos, similar cu cuptoarele tradiționale. În acest fel, aerul încălzește volumul de lucru al aburului combinat prin ventilator, care se deplasează uniform în jurul produsului în sine.
- la al doilea tip, elementul de încălzire este situat în partea din spate. Adică în afara cuptorului în jurul ventilatorului, care introduce aer cald în interior. Există și modele la care încălzitorul este montat pe partea inferioară a dispozitivului. Experții consideră că ambele sisteme sunt excelente pentru tratamentul termic al produselor. Alegerea depinde doar de marcă (respectiv preț) sau de alegerea anumitor caracteristici.
Fiecare bucătar știe din experiența personală că oricât de bun ar fi, nu poate realiza nimic cu mâinile goale. Avantajul cuptorului cu convecție este combinarea capacităților mai multor aparate de bază pentru bucătăria profesională, iar pentru cofetărie un cuptor patiserie este absolut de neînlocuit. Desigur, pentru a obține cel mai bun rezultat, este nevoie de cunoștințe și bune practici cu acest dispozitiv.
Ce tipuri de convecţie există?
Modelele standard de cuptoare combinate au de obicei 3 moduri, fiecare dintre ele oferind o abordare individuală a gătitului:
- convecţie uscată – gătirea de la 30 la 270 ° C. În acest mod încălzirea se face prin elemente de încălzire, fără a furniza abur în camera de lucru. Astfel tratamentul termic se efectuează în fluxuri de aer cald uscat. Acesta este un mod adecvat pentru coacere, prăjire, grătar, reîncălzirea alimentelor gătite și decongelarea alimentelor congelate.
- convecţia umedă – alimentele sunt preparate cu abur până la 100 ° C. Acest mod este potrivit pentru gătit, fierbere, blanşare. Permite păstrarea culorii apetisante, texturii și gustului produselor, minimizează pierderea de nutrienți, vitamine, minerale și reduce semnificativ pierderea de materii prime. Modul abur garantează gătirea uniformă. De asemenea, implică economii semnificative de ulei, sare, condimente. Recomandat pentru alimente dietetice și pentru bebeluși, precum și pentru legume, cereale, preparate din carne, pește și fructe de mare.
- mixt convecţie uscată + umedă – mod de gătit mixt (50-270 ° C). În procesul modului combinat, elementele de încălzire și aburul funcționează simultan. Datorită acestuia, mâncarea poate fi gătită fără a adăuga grăsimi, fără riscul de arsuri. În același timp, alimentele nu se usucă și se obține o rumenire mai uniformă. Modul mixt este potrivit pentru prepararea majorității rețetelor clasice în care preparatul este înăbușit, prăjit, copt. Timpul de gătit este redus, pierderile, care sunt frecvente la prăjirea prin metoda tradițională, sunt reduse cu aproape 50%.