Cum să optimizezi rutele de transport și să economisești bani
Optimizarea rutelor de transport și economisirea banilor reprezintă obiective prioritare pentru companii din diferite domenii. Implică decizii manageriale complexe și abordări operaționale pragmatice. Iată câteva metode și strategii care te pot ajuta să atingi aceste obiective:
Analizează și planifică rutele de transport
Colectează informații despre volumele de transport, frecvența livrărilor, destinațiile, timpii de călătorie și costurile de operare. Datele pot fi colectate din GPS-uri, sisteme de management al transportului și feedback de la șoferi. Examinează rutele anterioare pentru a identifica tiparele, problemele frecvente și oportunitățile de îmbunătățire. Acest lucru poate include analiza întârzierilor sau a variabilității traficului.
Primul pas pentru optimizarea rutelor cu ajutorul TMS (Transport Management System) constă în planificarea transporturilor, așa că ai grijă să începi cu dreptul proiectul tău de eficientizare a activității. Astfel, construiești premisele corecte pentru economii importante de resurse financiare, umane și operaționale. Beneficiezi de diminuarea consumului de combustibil, reducerea curselor în gol, scăderea numărului de mașini necesare, creșterea gradului de încărcare a autovehiculelor, eficiența operatorilor în transport și, mai ales, de trasabilitate 100%.
Investește în aplicații software pentru coordonarea transporturilor
Utilizează un sistem integrat, pentru a urmări vehiculele în timp real, a optimiza rutele și a aloca resursele eficient. Utilizează dispozitive IoT (Internet of Things) pentru a colecta date în timp real despre performanța vehiculelor și condițiile de trafic. Ai nevoie de un sistem integrat, pentru a urmări vehiculele în timp real, a optimiza rutele și a aloca resursele eficient. Se pot adăuga diferite alte dispozitive cum ar fi senzori de temperatură și umiditate, senzori de consum sau de alimentare cu combustibil, accelerometre, dispozitive care pot îmbunătății imagine de ansablu și să ofere informații suplimentare pentru aducerea de noi optimizări de costuri.
Implementează algoritmi avansați, cum ar fi programarea liniară, problema comis-voiajorului (Traveling Salesman Problem -TSP) și algoritmi genetici, pentru a găsi soluții optime care minimizează distanțele și costurile. Integrează soluții de planificare a rutelor care oferă recomandări bazate pe date în timp real, precum Google Maps sau alte hărți avansate care pot oferi detalii despre limitările speciale la nivel de fiecare segment de drum, cum ar fi limitările de greutate.
Colaborează cu partenerii logistici
Cele mai citite articole
Lucrează cu furnizori de servicii logistice, pentru a împărți resursele și a optimiza utilizarea vehiculelor. Asigură o comunicare constantă între dispeceri și șoferi, pentru a gestiona rapid eventualele schimbări de rută. Asigură-te că partenerii folosesc tehnologii compatibile care permit o integrare ușoară și eficientă a sistemelor. Menține flexibilitatea contractuală pentru a putea adapta rapid acordurile la schimbările din piață sau la noile oportunități de colaborare.
Se recomandă utilizarea unor sisteme tip TMS precum xTrack TMS de la Axes Software, care să asigure armonizarea tuturor activităților de transport mărfuri. Vei beneficia de optimizare „last mile”, optimizare „milk run”, optimizare a transferurilor între depozite, analize What-If, urmărirea transporturilor.
Poți să inițiezi colaborări eficiente pe întreg lanțul de aprovizionare, prin modulele și funcționalitățile xTrack TMS: comenzi client, comenzi transport, task-uri, facturare servicii, fleet management, hărți & GPS, documente, rapoarte & e-mailuri, informațiile referitoare la livrările realizate (IOD – Information on Delivery), modul de EDI (Electronic Data Interchange).
Trebuie avut în vedere că legislația din România prevede o trasabilitate foartă clară a mărfurilor, pentru anumite categorii de articole sau tipuri de transport. Astfel, a apărut o nouă activitate care cade în sarcina departmanetului ce se ocupă de organizarea transporturilor și obținerea de coduri UIT din aplicația RO-eTransport, pusă la dispoziție de ANAF în SPV (Spațiul Privat Virtual). xTrack TMS, prin aplicația xTrack RET, automatizează acest proces de obținere și update UIT, urmând ca din luna septembrie 2024 să aducă funcționalități noi, pentru realizarea trasabilității la nivelul fiecărui transport.
Monitorizează performanța rutelor și identifică sursele de economisire
Solicită feedback de la șoferi și clienți, pentru a identifica problemele și a ajusta rutele și procesele în consecință. Monitorizează performanța rutelor prin KPI-uri, cum ar fi timpul mediu de livrare, costul pe kilometru și utilizarea capacității. Revizuiește și analizează datele periodic pentru a detecta noi oportunități de îmbunătățire și pentru a adapta strategiile în funcție de schimbările din piață.
Menține flexibilitatea operațională, pentru a putea răspunde rapid la cerințe și condiții imprevizibile. Prin adoptarea unei abordări structurate și bazate pe date, optimizarea și planificarea rutelor de transport pot îmbunătăți semnificativ eficiența economico-financiară și rentabilitatea operațiunilor logistice. Utilizarea tehnologiei și a analizelor avansate reprezintă condițiile de bază pentru competitivitate durabilă și servicii de calitate oferite clienților.