Conţinut: 

1. Echipamente frigorifice pentru magazin 

2. Tipuri de vitrine frigorifice 

3. Alegerea vitrinei frigorifice

  1. Echipamente frigorifice pentru magazin

Echipamentele frigorifice comerciale îndeplinesc două funcții principale:

 – afișarea produselor puse în vânzare;

– păstrarea mărfurilor perisabile în stare proaspătă pentru perioada maximă. 

Astăzi, fiecare punct de vânzare cu amănuntul sau unitate de alimentație publică nu poate funcționa complet fără echipamente frigorifice, aceasta este o parte integrantă a dotărilor necesare activității asociate cu pregătirea sau vânzarea propriu-zisă a produselor alimentare. 

Echipamentele frigorifice sunt concepute nu numai pentru a menține alimentele proaspete, ci și pentru a le arăta atractiv clienților, astfel încât aceștia să poată evalua și cumpăra produsele dorite (din perspectiva comercianților în cantitate cât mai mare!). 

  1. Tipuri de vitrine frigorifice
  • deschise;
  • închise. 

Vitrinele frigorifice închise și deschise sunt răspândite astăzi peste tot. 

La o vitrină deschisă clienții magazinului au acces direct la produsele depozitate în respectivul echipament frigorific: le pot ridica, citi compoziția lor și data de expirare, adică aceste vitrine frigorifice sunt concepute anume pentru autoservire. 

Cumpărătorii de obicei nu au acces la vitrine frigorifice închise și doar vânzătorul poate lua produsul la cererea clientului, servirea făcându-se numai pe tejghea. 

Vitrine verticale sau orizontale 

Pe baza produselor care sunt planificate să fie ținute la rece, se poate face o alegere în favoarea unei vitrine frigorifice verticale sau a unei vitrine frigorifice orizontale.

Vitrinele reci verticale sunt, în esență, similare unor frigidere obișnuite cu una sau mai multe uși transparente și iluminare pentru rafturi. Ele pot fi diferite prin modul în care se deschid ușile: acestea pot fi articulate, glisante sau, uneori, „uși compartimentate”. 

Cel mai adesea, vitrinele verticale sunt folosite pentru a răci băuturile și sunt decorate cu logo-uri. Ele sunt cel mai adesea la fel de înalte ca o persoană și au rafturi pe care mărfurile sunt așezate la rând. 

Vitrinele frigorifice orizontale, de regulă, au uși din sticlă glisantă. Pot avea diferite lungimi și pot ocupa zone diferite, atât minime cât și maxime. Interesante sunt acelea care, de exemplu, sunt ca niște insule ce tronează în mijlocul zonei de vânzare. 

Cele mai citite articole

Condițiile de temperatură din interiorul vitrinelor frigorifice

Vitrinele frigorifice sunt diferite și datorită temperaturilor pe care le pot furniza.

Anumite mărci și modele sunt concepute pentru congelarea alimentelor, în timp ce altele servesc doar la menținerea temperaturii necesare pentru răcirea ușoară a alimentelor perisabile. 

Așa-numitele vitrine frigorifice „combinate” sunt achiziționate din ce în ce mai mult de către unitățile comerciale. Ele pot fi ajustate pentru un regim specific de temperatură: de exemplu, de la minus șase grade la plus zece, în funcție de nevoile magazinului și de tipul de produse refrigerate. Cele mai frecvente sunt totuși camerele frigorifice combinate care funcționează în intervalul de temperatură de la -7 la +7 grade Celsius. 

După lățime, există vitrine frigorifice înguste, medii și largi. Acesta din urmă poate avea o lățime de peste 120 de centimetri, fiind suficient de adânci și de încăpătoare. 

Cel mai adesea, vitrinele frigorifice verticale și orizontale sunt montate pe lângă pereți. 

Sistem de răcire încorporat sau extern?

În funcție de dimensiunea și nevoile punctului de vânzare cu amănuntul, se poate alege un sistem de răcire integrat sau care acționează de la distanță. 

Pentru punctele mici de vânzare cu amănuntul se utilizează un sistem de refrigerare încorporat, în care fiecare vitrină frigorifică are propriul compresor și un condensator deja încorporat în vitrina în sine. Această opțiune este mai ușor de întreținut și mai ieftină.

Diferențe în principiul răcirii 

Există două moduri principale de răcire a mărfurilor:

  • ventilat
  • static. 

În primul caz, cel ventilat, răcirea se efectuează cu ajutorul unui ventilator din interiorul dispozitivului, care distribuie curenți de aer rece pe întreaga zonă din interiorul vitrinei. 

În modul static, răcirea se face fără circulația fluxurilor de aer.

  1. Ce trebuie să se caute atunci când se aleg modele de vitrine frigorifice? 

Primul lucru, potrivit experților, la care trebuie să fiți atenți atunci când alegeți vitrine frigorifice pentru o unitate comercială, sunt cerințele de depozitare și sortimentele de bunuri din magazin ce au nevoie de o temperatură scăzută. 

Pentru produsele congelate, merită să alegeți vitrine de tip închis și pentru afișarea produselor proaspete sau refrigerate vitrine deschise.

Alegerea vitrinelor frigorifice bune pentru un magazin este foarte importantă, deoarece astăzi primează calitatea serviciului pentru clienți, asigurarea prospețimii și siguranței produselor. 

Vitrina potrivită pentru refrigerarea alimentelor va ajuta la creșterea vânzărilor în magazinul dvs., așadar nu îi minimalizați importanța.

De la TC Romania Crown Cool puteți comanda vitrine frigorifice de calitate superioară la prețuri fără concurență. 

Cele mai citite articole