Spre deosebire de pregătirea pentru efectuarea unor analize sau investigații, cea pentru un consult medical la medicul cardiolog nu implică aspecte precum repausul alimentar sau întreruperea administrării unor medicamente. Iată care sunt lucrurile de care să ții cont înainte de a merge la consultație!

  • Alcătuiește o listă cu medicamentele pe care le iei

Pregătirea pentru un consult cardiologie este destul de simplă. Începe cu alcătuirea unei liste care să conțină toate medicamentele pe care le iei, inclusiv dacă este vorba despre medicamente eliberate fără prescripție medicală, cum sunt, de exemplu, suplimentele alimentare. 

Medicul se va interesa dacă iei medicamente în prezent și care sunt acestea, iar o listă te va ajuta să nu omiți niciunul. Notează și dozele administrate, întrucât orice detaliu contează în evaluarea medicală, și ia lista cu tine la programare.

  • Ține evidența problemelor de sănătate și a analizelor

În cazul în care te-ai mai confruntat sau te confrunți cu alte afecțiuni, notează-le și pe acestea pe lista pe care i-o vei prezenta medicului. Dacă îți este dificil să îți amintești denumirile, poți alcătui un dosar cu toate rapoartele medicale pe care le-ai primit de la specialiști. 

În cazul în care ai efectuat recent analize de rutină sau investigații, adaugă copii ale lor în dosarul respectiv. La consultație, arată-i medicului fișele respective, pentru că acesta poate afla din ele unele informații importante.

  • Acordă atenție simptomelor, dacă le ai, și reține-le

Dacă ai simptome ce pot fi asociate cu afecțiuni cardiace, reține-le sau notează-le și pe acestea pe o listă, ca să te asiguri că nu omiți nimic. Unele pot părea nesemnificative, dar pot fi relevante pentru medic. Asigură-te că iei lista cu tine atunci când te prezinți la consultație. 

Printre simptomele ce pot indica afecțiuni cardiace se afla:

  • Dureri în piept;
  • Senzații de amețeală;
  • Oboseală resimțită în timpul efortului;
  • Aritmii cardiace;
  • Sincope și dispnee.
  • Interesează-te de istoricul medical al familiei

Înainte de a te prezenta la medicul cardiolog, discută cu mai mulți membrii apropiați ai familiei tale, pentru a verifica dacă au fost diagnosticați de-a lungul timpului cu afecțiuni cardiovasculare sau alte probleme de sănătate asociate cu acestea. 

Axează-te pe întrebări legate, de exemplu, de boala coronariană, hipertensiune arterială, nivel ridicat al colesterolului LDL, diabet zaharat sau existența unui anevrism. Este posibil ca medicul să te întrebe dacă în familia ta unii membri au fost diagnosticați cu astfel de afecțiuni. Eventual, notează pe listă rudele respective și diagnosticul primit de acestea.

  • Întocmește o listă cu întrebări pentru medic

Gândește-te bine dacă există lucruri pe care dorești să le afli de la medicul cardiolog și scrie întrebările pe lista unde ai notat și celelalte informații pe care ți le-am recomandat anterior. Acest lucru îți este util mai ales dacă prezinți simptome ce pot indica afecțiuni cardiace sau dacă în familia ta există persoane diagnosticate cu acestea. 

De pildă, ai putea să întrebi medicul ce teste de laborator sau investigații suplimentare îți recomandă pentru clarificări legate de sănătatea ta sau l-ai putea ruga să îți explice în ce constau unele proceduri.

Consultul cardiologic presupune anamneza, examinarea clinică și efectuarea unor teste și investigații precum electrocardiograma (EKG), ecocardiografia, ecografia Doppler. În urma evaluării, medicul stabilește schema de tratament și, dacă este cazul, poate solicita investigații suplimentare. 

Mergi la controale de rutină, iar dacă manifești simptome ce pot indica afecțiuni cardiace, nu amâna vizita la medicul specialist! Tratamentul acordat în fază timpurie poate reduce riscul înrăutățirii afecțiunilor sau al apariției complicațiilor.

Leave a comment