Orice bucătărie de restaurant modern are acum în dotare măcar unul sau două cuptoare cu convecție, deoarece sunt niște echipamente HoReCa cu ajutorul cărora se reduce extrem de mult timpul de coacere al diverselor preparate culinare.

Diferențele constructive ale unui cuptor cu convecție, față de un cuptor tradițional

Ceea ce deosebește un cuptor de convecție de alte tipuri de cuptoare gastronomice profesionale este faptul că el prezintă surse de căldură dispuse în părțile superioară și inferioară ale echipamentului, precum și un ventilator care are rolul de a asigura circulația aerului cald în jurul alimentelor în mod echilibrat, lucru ce permite transferul mai eficient al căldurii și, pe cale de consecință, o preparare mai rapidă a alimentelor puse la copt.

Beneficiile cuptorului cu convecție profesional

Cu ajutorul cuptoarelor cu convecție este posibilă gătirea diverselor preparate în mod corect, fără a mai exista riscul de ardere sau al unei coaceri care să nu fie uniformă pe întreaga suprafață a produselor.

Mai mult decât atât, acest stil de coacere prin procedeul convenției, conferă felurilor de mâncare un gust mai bun.

Specialiști în echipamente gastronomice subliniază faptul că într-o bucătărie profesională existența unui cuptor cu convecție crește productivitatea muncii referitoare la coacerea unor produse cu circa 25%, comparativ cu alte cuptoare.

Utilizarea corectă a unui cuptor cu convecție se învață ușor

Desigur, aducerea unui astfel de echipament HoReCa într-o bucătărie de restaurant sau cantină presupune și o perioadă de instruire a personalului care va folosi acestui cuptor special. Din fericire, chiar dacă este vorba de o dotare modernă, utilizarea respectivului mijloc de lucru nu este chiar atât de dificilă precum ar părea la prima vedere.

Relativa dificultate se referă doar la faptul că aceste cuptoare cu convecție au nevoie de anumite reglaje din partea bucătarilor ce le folosesc.

Mai exact, mai ales aceia care lucrează de foarte multă vreme în domeniul gastronomic și care s-au obișnuit ca atunci când gătesc anumite preparate la cuptorul clasic să le țină obligatoriu un număr de minute, pot avea la început dificultăți în folosirea cuptorului cu convecție unde gătirea la aceiași parametri de calitate, dacă nu chiar superiori, se face la o temperatură mai scăzută cu vreo câteva zeci de grade Celsius și într-un timp cu până la un sfert mai mic decât erau ei obișnuiți.

Totuși, fiecare învăț are și dezvăț, de aceea, după ce vor converti numărul de grade necesar pentru coacerea a fiecărui fel de mâncare în parte și timpul necesar pentru această operațiune pentru a se potrivi cuptorului cu convecție, lucrurile vor deveni extrem de simple și vor intra într-un automatism ce va aduce multe beneficii muncii în bucătărie.

Mai ales când este vorba de pregătirea soiurilor de pește la cuptor există dificultăți, deoarece acest tip de carne este cel mai susceptibil de a fi ars și, pe cale de consecință, produsul finit va intra în categoria rebuturilor.

Pentru aluaturi, indiferent că vorbim de coacerea sortimentelor de pâine sau anumitor produse de patiserie, cel mai bine este ca să se folosească niște echipamente speciale, deoarece nu întotdeauna rezultatele sunt foarte bune când se utilizează un cuptor cu convecție.

Dar, dar dacă ar fi ca să ne referim, spre exemplu, la diversele tipuri de fripturi la tavă, utilizarea echipamentelor de copt cu convecție reprezintă cea mai bună soluție.

Economii de energie în condițiile unei productivități crescute

Dotarea unei bucătării profesionale cu unul sau mai multe cuptoare cu convecție este și un mod de economisire a energiei electrice, deoarece avem de-a face cu o mai eficientă folosire a căldurii într-un timp mai redus decât în cazul unor cuptoare tradiționale.

Reducerea costurilor cu plata energiei poate contribui ca amortizarea prețului acestui mijloc de producție folosit în bucătăriile profesioniste să se facă extrem de rapid, ca să nu mai vorbim de productivitatea muncii impresionantă care va conduce implicit la creșterea profitului unității de alimentație publică pe termen mediu și lung.

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!