Nivelul de producție de energie regenerabilă din Europa a crescut destul de mult în ultimii ani, iar consumatorii se întreabă adesea de ce acest lucru nu a dus la o creștere mai redusăa prețurilor la electricitate. După cum se știe, toate țările europene s-au confruntat cu creșteri uriașe la factura de energie electrică.
La urma urmei, vântul este „gratis”, nu?
Este un subiect controversat între susținătorii energiei verzi și cei sceptici la schimbările climatice, dar trebuie să ne amintim că energia regenerabilă nu este gratuită.
Este mult mai curată și mai bună pentru mediu, desigur, dar costă bani să construiești turbine, panouri solare și centrale hidroelectrice, să transformi vântul, soarele și apa în electricitate și apoi să distribui această energie în casele oamenilor.
Și fără a intra a chestiuni prea tehnice, energia regenerabilă creează cerințe foarte diferite asupra rețelei de electricitate față de combustibilii fosili. În plus, cele două nu merg bine împreună, ceea ce înseamnă că energia regenerabilă are nevoie de investiții semnificative.
Și acest lucru nu se va schimba în viitorul apropiat.
Într-adevăr, conform planului de acțiune pentru climă de la nivelul UE, 70% din energia electrică ar trebui să fie generată prin mijloace regenerabile până în 2030, cea mai mare parte urmând să provină din energie eoliană și solară. Dar pentru ca acest lucru să fie posibil, trebuie să existe investiții considerabile în rețelele naționale.
În funcție de abordarea adoptată, aceasta ar putea costa între 500 de milioane de euro și peste 2 miliarde de euro în fiecare țară. Și acești bani vor fi, cel mai probabil, recuperați prin tarife mai mari la electricitate, care la rândul lor vor fi suportate de consumatori.
Punctul final este că energia regenerabilă este volatilă – nu putem spune cu mult timp în avans de cât de mult vânt sau soare vom avea parte și, prin urmare, cât de multă energie va fi generată.
Ca urmare, centralele electrice de rezervă care își generează electricitatea din combustibili fosili sunt încă necesare și vor continua să existe, pentru o lungă perioadă de timp, atunci când energia regenerabilă va fi prea puțină. Dar pornirea și oprirea acestora la intervale neregulate, în funcție de cât de mult vânt sau soare poate fi sau nu, nu este foarte eficientă și poate duce, de asemenea, la creșterea costurilor.