S-ar putea ca părul unei pisici să cadă din cauza stresului: năpârlirea are loc din cauza alimentației necorespunzătoare, după sarcină și boli, precum și din cauza unor factori mai ciudați, precum apariția unui nou membru al familiei sau a unui alt animal de companie în casă.

O blană pufoasă, mătăsoasă și strălucitoare este un semn vizibil al sănătății unei pisici de companie. Cu toate acestea, orice animal de companie, inclusiv o prietenă mieunătoare este predispusă din anumite cauze la căderea părului, dacă stăpânul nu îi asigură o hrană pentru pisici de cea mai bună calitate și nu îi verifică regulat la veterinar dacă totul este în regulă cu ea din toate punctele de vedere. 

Sunt multe motive pentru care îi cade părul pisicii: de la procese fiziologice complexe la boli de piele și chiar la grave patologiile de natură internă. Nu trebuie ca să uităm nici de ignorarea unor reguli de bază ce includ și folosirea de produse specifice din categoria igienă pisici recomandate de medicul veterinar.

Cauze comune pentru care poate cădea abundent părului la pisici 

  1. Proces sezonier natural

Primăvara și toamna, la pisicile care locuiesc în apartamente se produce o cădere firească a părului, dar ele sunt în continuare sănătoase: au ochii limpezi, poftă de mîncare, nasul umed și chef de a face nebunii.  

  1. Vârsta înaintată

Pisicile mai în vârstă au probleme cu blana. Au adesea pe corp zone fără păr, iar firele care există sunt de cele mai multe ori subțiri și se rup ușor.

     3.  Stresul

Se pune în popor că pisicile se adaptează perfect oricărei situații. Nu este chiar așa. Orice situație stresantă (plecarea proprietarului, apariția unor persoane necunoscute în casă, apariția unui alt animal de companie poate provoca căderea abundentă a părului pisicii până la chelirea completă). Pisica poate refuza să mănânce, nu mai este activă, cade într-o letargie periculoasă.

     4. Gestația și perioada în care își alăptează puii

Cele mai citite articole

Modificările hormonale și lipsa de vitamine la pisicile însărcinate și care alăptează se manifestă prin chelie în jurul mameloanelor. 

    5. Alimentația greșită

Căderea părului la pisici este adesea cauzată de lipsa unor vitamine esențiale, mai ales din categoria B-urilor. Aceasta afectează adesea animalele de companie care mănâncă alimente specific umane sau ieftine. Mezelurile, peștele prăjit și mâncarea condimentată cu sare și condimente nu trebuie oferite pisicii. Pot provoca rapid căderea părului, dar și boli gastrointestinale severe și alergii foarte grave, greu tratabile de către medicul veterinar.

    6. Puricii

Pisica începe să nu mai mănânce, iar mâncărimea insuportabilă o face să își muște frenetic blănița. Apar răni purulente. Animalul pierde în greutate, devine nervoasă, chiar agresivă.

   7. Căpușe

Când un animal de companie este afectat de căpușe, apar pete chele pe bot,  urechi și picioarele din față. Alopecia areata este adesea localizată simetric. Mâncărimea severă duce la zgârieturi, rănile purulente foarte periculoase.

    8. Adenita

Inflamația glandelor sebacee este cauzată de o predispoziție genetică la felinele domestice. Pe urechi, gât și cap apar pete rotunde fără păr. Pisica se scarpină nervos și blănița emană un miros neplăcut. Adenita este adesea confundată cu eczemele. Este important să se verifice imunitatea, funcția ficatului și întregul tract digestiv al pisicii la care sunt vizibile asemenea simptome.

Cele mai citite articole