Copiii învață prin joc. Prin intermediul jocului ei își vor dezvolta abilitățile motorii, abilitățile sociale, alfabetizarea și înțelegerea matematică.
Deși se face de multe ori separarea între diversele jucării educative pentru copii și cele distractive, bariera dintre ele este de cele mai multe ori pur artificială.
Granița iluzorie dintre jucăriile educative și cele distractive
O jucărie care nu este amuzantă, oricât de educativă ar fi aceasta, nu are valoare în ochii celor mici. S-au făcut multe studii în acest sens. Dar nici măcar nu e vorba de cercetări aprofundate, e suficient ca părinții să se uite ce jucării îi plac copilului lor. Pur și simplu sunt aruncate într-un colț de cameră după doar câteva minute de la primirea lor, dacă nu sunt atractive.
O jucărie creată pentru a-l învăța ceva pe cel mic, dacă nu o face într-un mod plăcut nu și-a atins scopul. La fel cum o carte plicticoasă din bibliografia obligatorie a unui școlar va crea repulsie pentru acesta, în timp ce o carte de aventuri va fi citită mult mai repede și cu mai multă plăcere.
Așadar, nu cumpărați jucării educative care nu sunt și distractive pentru copii, pentru că ele vor sfârși trist în lada de jucării nedorite din debara sau va fi donată cu prima ocazie.
Alegeți mai degrabă jucării capabile să amplifice imaginația copilului, să îi dezvolte aptitudinile psiho-motorii, dar să îl și amuze în egală măsură. Și, foarte important, orientați-vă spre jucării care nu sunt destinate doar activităților solitare ale celui mic. O jucărie bună este aceea care permite și altor copii sau chiar și părinților să se alăture. Pentru că nu există bucuria unui joc de unul singur.
Nici chiar mersul pe bicicletă nu este amuzant dacă nu ai alături, pe alte biciclete, tovarăși de generație sau chiar părinții, darămite o jucărie educativă creată să dezvolte anumite laturi fizice sau psihice ale unui copil.
Copiii învață cel mai bine prin imitație, este deja bine știut acest fapt de către psihologi. Imitând un părinte care se joacă alături de el, va putea învăța mai rapid diverse lucruri.
Când vor fi mari, ei își vor aminti cu nostalgie timpul de calitate petrecut cu mama și/sau cu tata.
Dacă părinții sunt plecați la muncă până seara târziu sau lucrează în străinătate, bunicii pot într-o oarecare măsură, chiar dacă nu în totalitate, să îi înlocuiască, jucându-se cu micuții.
Achiziționarea de jucării potrivite pentru copilul tău
Există o mulțime de jucării educative, foarte amuzante, în magazinele online de specialitate. Datorită aplicațiilor pe care firmele în cauză le pun la dispoziția acelora ce le vizitează site-urile de comercializare al produselor pentru copii, alegerea este relativ ușoară. Desigur, în afară de criteriile vârstei, sexului, prețului jucăriei, contează și preferințele micuților. Pentru că poate să fie vorba de cea mai grozavă jucărie din lume, adorată de prichindeii de pretutindeni, dacă copilului tău nu îi place, degeaba. O idee bună ar fi chiar să alegi ceea ce își dorește, dacă este deja la o vârsta la care poți comunica bine cu el.
Dacă este vorba de un bebeluș, ar trebui să te bazezi pe sfaturile psihologilor, deoarece vei putea astfel să eviți greșelile în achiziția de jucării pentru copilașii foarte micuți.
Educația este instrumentul cel mai important și mai puternic din această lume. Așa există premise bune pentru ca micuțul să aibă o viață de adult fericită și stabilă, prosperă pe toate planurile. Să fie o persoană descurcăreață, cu o puternică stimă de sine, neinfluențabilă. Doar așa, bazându-se pe propriile forțe, va putea să își transforme dorințele în realitate, să socializeze bine cu aceia din jurul său, să îi ajute la nevoie.
Jucăriile pot să contribuie decisiv la formarea personalității unui copil. Deci, în calitate de părinți, aveți o mare responsabilitate în alegerea celor mai potrivite pentru micuțul dvs.!