Echipamentele de refrigerare și congelare reprezintă una dintre cele mai importante categorii de dotări profesionale prezente în unitățile HoReCa din țara noastră. Toate dispozitivele de congelare și refrigerare au o importanță economică și sanitară mare, deoarece protejează produsele alimentare de deteriorare.

La TC Romania Crown Cool găsești de la vitrine frigorifice, lăzi congelatoare, până la mese refrigerate de ultimă generație.

Funcționarea fiecărui dispozitiv din grupul frigorific este asociată cu scăderea sau menținerea unei temperaturi scăzute a produselor alimentare până la vânzarea sau consumarea acestora, după caz. Calitățile organoleptice ale fiecărui aliment este afectată în principal de: temperatură, dar și de umiditate relativă și mișcarea aerului din interiorul compartimentului de păstrare.

Dotarea cu echipamente frigorifice performante este baza fiecărei unități gastronomice, acestea fiind folosite peste tot unde este necesară depozitarea alimentelor.

Frigiderele sunt foarte rar utilizate în gastronomia profesională, în primul rând datorită capacității lor mici și a faptului că nu sunt adaptate la deschideri frecvente, ceea ce face foarte dificilă menținerea temperaturii dorite în interiorul acestora.

Echipamentele profesionale de răcire și congelare sunt dispozitive cu un sistem constructiv complet diferit al sistemului de răcire, în comparație cu frigiderele. Diferențele de fabricație permit o răcire mult mai rapidă și, prin urmare, deschiderea mai frecventă a acestor dispozitive este firesc, deoarece personalul bucătăriei folosește aparatele frigorifice mult mai des, decât acasă.

Procesele de răcire și congelare, foarte importante în gastronomie

Procesul de răcire în sectorul gastronomic semnifică scăderea temperaturii unui produs sub temperatura mediului ambiant și menținerea valorii acesteia o anumită perioadă de timp.

Temperatura produselor alimentare este scăzută atunci, când acestea intră în contact cu un mediu, unde se găsește o temperatură mai scăzută, de exemplu cu aerul rece.

Procesul de răcire nu este însoțit niciodată de formarea gheții. Pentru răcire, în gastronomia profesională se folosesc dotări profesionale denumite echipamente frigorifice.

Cele mai citite articole

Procesul de congelare se referă la scăderea temperaturii sub punctul de îngheț al apei și menținerea ei constantă. Congelarea este însoțită de formarea de cristale de gheață, care provoacă modificări ireversibile în structura produsului animal sau vegetal. Pentru congelare, în unitățile de catering sunt utilizate lăzi de congelare performante, precum cele de la TC Romania Crown Cool.

Ai un buget limitat, subțiat puternic de pandemia de coronavirus? Atunci alege o ladă congelatoare UDD 400 SCG resigilat de la TC Romania!

Tehnologia de răcire a cărnii

Datorită faptului că răcirea este una dintre cele mai vechi și mai frecvent utilizate metode de conservare a alimentelor, această tehnologie este folosită pentru depozitarea cărnii vrac sau preparată sub diferite forme.

Procesul de răcire al cărnii este destinat să încetinească viteza proceselor biochimice și, astfel, să protejeze carnea împotriva deteriorării proprietăților organoleptice.

De ce este răcirea și înghețarea produselor alimentare atât de importantă?

La temperaturi apropiate de înghețarea apei (aproximativ zero grade Celsius, în funcție de presiunea atmosferică), toate procesele biologice din produsele răcite sunt încetinite, ceea ce le crește semnificativ perioada de valabilitate.

La o temperatură cuprinsă între -18 grade Celsius și -30 grade Celsius, creșterea tuturor microorganismelor și activitatea majorității enzimelor tisulare sunt stopate (deși unele, de exemplu anumite enzime grase, își păstrează proprietățile chiar și la -70 grade Celsius, conform studiilor efectuate).

Cum funcționează dispozitivele de refrigerare?

În dispozitivele de refrigerare, răcirea se face prin extinderea agentului frigorific. Este un fenomen fizic simplu, conform căruia fiecare gaz comprimat atrage o cantitate mare de căldură din mediu în timpul expansiunii. Acest fenomen poate fi observat acolo unde agentul frigorific extins de la lichid la gaz ajunge la o temperatură foarte scăzută.

Pentru mai multe detalii despre echipamentele pe care le poți achiziționa în scopul păstrării la rece sau a conservării diverselor produse alimentare (materii prime, semifabricate, preparate finite), specialiștii de la TC Romania Crown Cool îți stau la dispoziție. De  asemenea, tot de aici, de la tcromania.com, poți să comanzi cele mai bune dotări pentru unitatea ta la prețuri promoționale.

Cele mai citite articole