O mașină spălat vase profesională a devenit un must have în orice bucătărie de restaurant sau bar care se respectă, astfel recipientele de preparat și de servit mâncarea se pot curăța mai bine, într-un timp mult mai scurt și cu mai puțin efort.

În afară de acest aspect, se reduc și cheltuielile cu forța de muncă pentru angajator, deoarece un astfel de echipament HoReCa nu are nevoie de concedii medicale și de odihnă, nu are nevoie de învoiri, nu are nevoie de zile libere date prin lege. Și nici nu cere salariu sau prime.

Trecerea de la chiuvetă la mașina de spălat vase este inevitabilă

A trecut vremea în care un lucrător avea misiunea să spele “la chiuvetă” un morman de vase, cu mai mult sau mai puțină conștiinciozitate. Automatizarea diverselor activități de rutină cronofage a pătruns până și în bucătăriile particulare, cu atât mai mult în acelea profesionale, mai ales de când munca se desfășoară după proceduri tot mai exacte.

Chiuveta chiar nu poate să facă față într-o bucătărie aglomerată la ora actuală, de aceea ar trebui să se renunțe la ideea învechită că este un mijloc de spălare a întregii cantități de vase ce trebuie curățate zilnic.

Producătorii de echipamente HoReCa propun celor interesați o gamă largă de mașini de spălat vase și pahare destinate a fi utilizate în unitățile de alimentație publică, așa încât antreprenorii care lucrează în domeniul cateringului (înțeles în sens larg), chiar nu ar trebui să le ocolească.

2 criterii principale de alegere a mașinii de spălat vase profesionale ideale

Mașinile destinate pentru curățarea impecabilă a vaselor dintr-o bucătărie profesională se găsesc acum într-o paletă foarte largă de mărimi și modele.

De la bun început trebuie precizat că un astfel de echipament HoReCa bun nu este neapărat cel mai scump de pe piață, ci acela care se potrivește cel mai bine pentru unitatea pe care o administrează un anumit cumpărător.

Ideea de la care trebuie să se pornească este aceea că procesul de spălare al vaselor trebuie să fie unul rapid, care să se realizeze cu maxim de ușurință pentru persoana (operatorul) ce o utilizează, nu să complice totul atât de tare, încât mulți angajați să ajungă chiar să o evite și să prefere mai degrabă să spele în continuare vesela manual, ca pe vremea bunicii.

Cele mai citite articole

Capacitatea mașinii de spălat vase profesionale

Primul criteriu care trebuie avut în vedere la achiziția unui echipament de acest tip este capacitatea mașinii de spălat vase.

Trebuie stabilit inițial care este volumul de vase ce se murdăresc într-o unitate de timp într-o bucătărie profesională și, în funcție de acesta, urmează a se comanda o mașină pe măsură, cu un număr de rafturi suficient. Este indicat să se ia o marjă de siguranță și să se aleagă una cu o capacitate cu circa 20 – 25% mai mare decât este necesar la momentul cumpărării, dar nu mai mult de atât.

Majoritatea producătorilor de mașini de spălat vase HoReCa specifică în cartea tehnică a fiecărui model cât poate să spele într-o unitate de timp (de regulă o oră). Din acest motiv, antreprenorul care urmează a face comanda va trebui să stabilească care este cea mai aglomerată oră din zi în unitatea respectivă de alimentație publică și la acest interval de vârf să se raporteze.

Destinația principală a mașinii de spălat veselă

Există mașini complexe de spălat vase și pahare, dar și echipamente dedicate care se rezumă la a curăța doar una dintre cele două categorii: fie farfurii, tigăi, cratițe, tacâmuri, fie pahare și cești din sticlă.

Dacă unitatea Horeca are caracter mixt, mai precis dacă are și un bar, probabil că este indicat a se comanda două echipamente: unul mai mare pentru veselă și unul de dimensiuni mai mici, pentru pahare.

Cel din urmă, proiectat exclusiv pentru sticlărie și articole din sticlă (fără obiecte din porțelan sau metalice), va avea un randament mai bun decât dacă aceste obiecte s-ar spăla într-o mașină mixtă.

Acestea sunt cele două criterii principale de care ar trebui să se țină seama la alegerea unei mașini profesionale de spălat vase, după care urmează și altele, deloc de ignorat: câte uși are echipamentul, în ce mod se face alimentarea cu vase, la ce temperatură și cu ce tipuri de detergenți funcționează aceasta.

Cu puțină atenție, o să se poată alege acea mașină potrivită pentru bucătăria unității dvs., așa încât ar trebui să renunțați la practica învechită conform căreia vesela (farfurii, recipiente de pregătit mâncare, tăvi de cuptor, pahare și cești) să fie spălată manual.

Cele mai citite articole

Leave a comment