Postura corecta la calculator: 10 Sfaturi utile

Cuprins:

  • De ce este important ca să ai o poziție corectă la calculator
  • 10 sfaturi utile despre postura corectă la calculator

Uneori nu ne dăm seama că petrecem cea mai mare parte a zilei lucrând într-o poziție proastă și cât de rău ne poate face asta în viitor pentru sănătatea noastră.

Durerile la nivelul gâtului, spatelui, genunchilor și coapselor sunt frecvente la persoanele care lucrează mai mult de 6 ore pe zi pe scaun, timp de cinci zile pe săptămână sau care petrec multe ore pe zi în fața computerului pentru a se distra.

Acest lucru se datorează faptului că a sta multe ore pe scaunul din fața computerului reduce curbura naturală a coloanei vertebrale, creând dureri din ce în ce mai mari la nivelul spatelui inferior, gâtului și umerilor și, de asemenea, scade circulația sângelui în zona picioarelor.

Următoarele sunt câteva sfaturi care vă ajută să aveți o postură corectă în fața computerului:

1. Brațele trebuie sprijinite pe brațele scaunului sau pe masa de lucru.

În primul rând, trebuie să ai în vedere două principii fundamentale ale posturii corecte:

  • Coatele trebuie ținute întotdeauna aproape de corp, adică nu sunt întotdeauna proiectate înainte (brațele întinse) sau în poziție de zbor ”(coatele ridicate);
  • Încheieturile trebuie să fie într-o poziție neutră (drepte, relaxate și aliniate cu restul brațului).

Pentru a atinge această poziție neutră și ținând cotul aproape de corp, nu va fi întotdeauna posibil să susții brațele tale pe brațele scaunului. În multe cazuri, dacă vom regla brațele scaunului ergonomic pentru acest sprijin, acestea vor fi înalte.

Adesea sprijinul dorit al brațului va avea loc direct pe biroul în sine. Important este ca brațele și încheieturile să fie într-o poziție neutră, foarte relaxată.

În alte cazuri, în special pentru persoanele cu statură și o masă corporală mai mare, este posibil să nu se poată sprijini brațele de pe masă, prin urmare este necesar să fie folosit suportul scaunului.

2. Pe cât posibil, evită ca să îți îndoi capul pentru a citi sau scrie pe un computer.

Dacă este necesar, ridică ecranul computerului plasând o carte dedesubt. Poziția ideală este ca partea de sus a monitorului să fie la nivelul ochilor, astfel încât nu este nevoie să îți ții capul în sus sau în jos;

3. Ecranul computerului trebuie să fie la o distanță de 50 până la 60 cm de ochi.

În mod normal idealul ar trebui ca să poți să îți întinzi mâna și să fii în stare ca să atingi ecranul, menținând brațul drept.

4. Lucrează într-un ritm rezonabil, luând pauze pe tot parcursul zilei.

Fă asta cel puțin la fiecare 40 de minute, folosind acele momente pentru a te ridica, a merge la baie sau a bea puțină apă sau pur și simplu pentru a-ți dezmorți oasele.

5. Încearcă să faci de două ori pe zi stretching și alte activități alternative.

Cele mai citite articole

Stretching-ul este un tip de exerciții fizice în care persoana rămâne o anumită perioadă de timp într-o postură în care mușchiul dorit rămâne la întinderea maximă.

Întinderea musculară este de o importanță capitală pentru menținerea calității vieții, îmbunătățirea stării fizice și promovarea sănătății. Este un tip de exercițiu fizic care își propune să ofere mai multă agilitate, elasticitate și o creștere a gamei de mișcări musculare.

Întinderea controlată a corpului va aduce beneficii și organelor interne, deoarece această practică masează rinichii, ficatul, intestinul și pancreasul. În plus, stimulează circulația sângelui și a nutrienților în organism. Cu toate acestea, obiceiul de a te întinde trebuie să fie constant și adecvat pentru a te bucura de cele menționate.

Pentru a te întinde, începe prin întinderea brațului și trăgând vârful degetelor în sus timp de 10 până la 15 secunde, repetând de trei până la patru ori. De asemenea, este posibil să tragi vârful degetelor în jos, ținând, de asemenea, timp de 10 până la 15 secunde.

Pentru coloana vertebrală, așează bărbia împotriva osului claviculei și aplică o presiune ușoară pe partea din spate a gâtului timp tot la fel 10 până la 15 secunde. Schimbă părțile și repetă exercițiul. Nu este nevoie să forțezi, ci doar cât să simți relaxarea.

6. Alege scaunul  cu spătar potrivit

Dacă vei sta practic o treime din zi în fața computerului, un scaun cu spătar ergonomic și un birou potrivit sunt primordiale. Așează-te cu spatele foarte aproape de spate, asigurându-te că coloana vertebrală este „dreaptă” (ok, coloana vertebrală nu este complet dreaptă, formează un „S”, dar evită totuși ca să fii cocoșat).

Iată un sfat care pare evident, dar puțini oameni observă acest lucru: Nu te scumpi la cumpărarea unui scaun bun. Gândește-te la faptul că îți petreci o bună parte din viață deasupra unui scaun.

Scaunul bun poate chiar să fie ales dintre modelele superbe de scaune directoriale. Un astfel de scaun de birou ajută nu numai la postură, ci și la calitatea vieții tale.

7. Picioarele și brațele trebuie să fie îndoite la un unghi egal sau mai mare de 90 de grade

La început, trebuie să recunoaștem, este foarte incomod să nu te simți confortabil și să fii limitat la o poziție aproape robotică, dar cu timpul te vei obișnui.

8. Picioarele ferm puse pe podea

Picioarele trebuie să fie ferme pe podea, deoarece distribuie mai bine greutatea corpului și ameliorează sarcina de pe coloana vertebrală.

Deoarece nu este întotdeauna posibil să reglezi înălțimea unui scaun obișnuit în raport cu masa și monitorul într-o sincronizare perfectă, de multe ori picioarele ajung să fie suspendate, ceea ce nu este recomandat.

9. Evită să te răsucești sau să te înclini trunchiul sau gâtul

Tot ceea ce folosești mai des trebuie să fie la îndemâna ochilor, fără a fi nevoie de mișcarea constantă a trunchiului sau a gâtului.

„Poziția aproape robotizată” începe să aibă mai mult sens acum, nu?

10. Folosește un suport pentru încheietura mâinii când lucrezi la calculator

Suportul pentru încheietura mâinii este un element foarte important atât pentru muncă, cât și pentru acasă, a celor care folosesc întotdeauna computerul. A avea o postură adecvată atunci când lucrezi la tastare este esențial pentru a evita rănile provocate de tulpini și inflamații, precum ar fi tendinita la încheieturi, coate și umeri.

Cele mai citite articole