Reprezintă jocurile video o modalitate de a învăța lecții importante despre viață?
Omenirea se îndreaptă către 3 miliarde de jucători, industria jocurilor video înseamnă 208.6 miliarde de dolari în 2022, iar piața de iGaming urmează să atingă valoarea de 876 miliarde de dolari până în 2026. Jocurile video, disponibile pe PC, console, smartphone-uri și tablete, reușesc să ne ofere divertisment din toate punctele de vedere.
Creațiile din categoria iGaming, disponibile pe platformele de casino, precum cele evaluate de Bogdancazino, le oferă celor peste 1.6 miliarde de jucători și câștiguri reale pe lângă divertisment. La fel cum se întâmplă și în cazul pasionaților de e-sports, care au reușit să-și facă din jocurile pe care le joacă un stil de viață, unii dintre ei bucurându-se de beneficii importante. Însă, pe lângă distracție și câștiguri, jocurile video reușesc, oare, să ne învețe și lucruri importante despre viață?
Au jocurile video puterea de a ne învăța lecții valoroase precum cărțile?
La început, jocurile prezentau niște scenarii simpliste, fără o intrigă bine dezvoltată și fără să depășească anumite limite, nefiind un competitor real pentru cărți. În timp ce scriitorii investeau timp și resurse pentru a creiona linii de dezvoltare pentru personaje, cei care se ocupau de scenariile jocurilor video preferau să le lase jucătorilor doar bucuria jocului.
Mai târziu, atunci când au apărut pe piață jocurile din categoria quest, jucătorii au realizat că jocurile pe care urmează să le joace nu mai sunt doar simple și distractive, ci reprezintă o modalitate de a-și pune în valoare cunoștințele și lucrurile învățate până atunci. Însă, cărțile continuau să predea lecții de viață celor care le citeau, ceea ce încă nu se întâmpla în jocurile video.
Numai că, după 1990, au început să fie lansate jocuri care au schimbat percepția oamenilor despre ceea ce înseamnă jocurile video. Fallout (1997) este unul dintre aceste jocuri, din care oamenii au învățat despre cauzalitate (relația dintre cauza și efect). În timp ce în multe jocuri, firul epic este astfel conceput încât să conducă la același final, în cazul acestui joc, acțiunile jucătorului influențează finalul (există 47 de finaluri posibile).
Cele mai citite articole
Același tip de cauzalitate este întâlnit și în alte jocuri video, precum Mass Effect sau jocurile cu alegeri de la Telltale (The Wolf Among Us, Tales from the Borderlands sau The Walking Dead). BioShock Infinite (2013) este un joc video care îi învață foarte multe pe jucători despre îndoctrinarea religioasă în paralel cu lupta dintre bine și rău.
Puțini sunt cei care nu au auzit și nu au jucat Super Mario Bros (un joc pentru Nintendo, ce a fost lansat în 1983). Acest joc ne ajută să învățăm din propriile greșeli și să nu renunțăm niciodată, pentru că, la final, avem posibilitatea de a fi câștigători. Este genul de joc care își dovedește utilitatea atât la nivel de educație, cât și în ceea ce privește cariera și relațiile.
Elder Scrolls: Skyrim (2011) este jocul video care ne învață despre organizațiile politice și despre adevărurile ascunse, în timp ce jocul Final Fantasy VII (1997) ne arată că “împreună putem reuși, divizați ne vom prăbuși”. Assassin’s Creed II (2009) este genul de joc video complet, din care aflăm că totul este permis atunci când în joc este soarta omenirii.
Metal Gear Solid 3: Snake Eater (2004), asemenea jocurilor Halo Reach și Heavy Rain, ne învață importanța auto-sacrificiului pentru binele celorlalți. Legend Of Zelda: Majora’s Mask (2000) ne ajută să învățăm cum să ne dozăm timpul pentru a lua cele mai bune decizii, pentru că, într-un final, timpul nu se oprește în loc pentru nimeni.
The Last Of Us (2014) este unul dintre acele titluri de jocuri video care vin nu doar cu acțiune din plin, ci și cu multă emoție. Acest joc ne învață foarte multe despre iubire, puterea de a lupta și importanța persoanelor de lângă noi. Shadow Of The Colossus (2005) ne oferă o lecție importantă despre paradoxul naturii și despre logica scopului pentru care ar trebui să continuăm să distrugem coloșii naturii căutând să reînviem unul dintre personaje.
Într-un final, Red Dead Redemption (2010) ne oferă o întrebare la care oamenii caută răspunsul de foarte mult timp: putem oare să scăpăm de păcatele noastre? Printre atât de multe jocuri lansate an de an, unele dintre titluri reușesc să ne determine să ne adresăm întrebări chiar și atunci când le terminăm de jucat. Acestea sunt acele jocuri video care au puterea de a schimba omul!