Amenajarea unei băi începe prin a ne gândi mai întâi la funcțiile băii, chiar dacă este una dintre cele mai mici încăperi din casă.

Orice baie completă are trei zone principale în care se află principalele obiecte sanitare:

– zona toaletei;

– zona chiuvetei;

– zona dușului și / sau a căzii.

Distanța dintre obiectele sanitare din baie este foarte importantă și trebuie să respecte anumite principii ergonomice (influențate și de conformația membrilor familiei, precum și de mișcările pe care ei le fac în interiorul băii respective).

Într-o baie mică trebuie să fii atent la dimensiuni când alegi piesele sanitare potrivite, deoarece o alegere greșită poate compromite întreaga circulație în baie și îi poate face pe utilizatori ca să se simtă sufocați, incomodați la maxim.

Nimic mai bun decât să ajungi acasă și să faci o baie fierbinte, nu-i așa? Chiar dacă ai o baie mică, aceasta trebuie să fie atrăgătoare, astfel încât să simți liniște și relaxare la sfârșitul unei zile obositoare de muncă.

Planificarea corectă a distribuției articolelor din baie, precum și alegerea pieselor sanitare optime, va face o diferență importantă în ce privește spațiul perceput și, de asemenea, chiar și în ceea ce privește consumul de apă efectiv.

Cele mai citite articole

Nu uita să faci economie de apă!

Dacă baia ta nu include o toaletă cu rezervor economic (ceea ce ar fi foarte important pentru a economisi apa!) există magazine specializate în obiecte sanitare unde se găsesc și vase de toaletă cu niște rezervoare mai înguste.

Economie de apă se poate face și prin schimbarea vechilor robinete din baie. Trebuie doar să alegi un model de robinet cu aerator sau să cumperi un aerator separat și să-l montezi la robinetul convențional (dacă acest lucru este posibil). Această piesă simplă creează niște bule de aer în apă care, pe lângă reducerea debitului de apă, scade și nivelul de stropirea cu apă. Un alt avantaj al aeratorului este că senzația unui flux de apă este chiar mai mare decât la robinetele fără aerator, în condițiile în care debitul de apă efectiv este mult mai mic.

Pe lângă robinetele cu aerator, există și robinete care folosesc diverși senzori sau o supapă pentru controlul cantității de apă folosită. Aceste obiecte sanitare sunt foarte frecvente în băile din centrele comerciale și firmele care se respectă, dar mai nou sunt recomandate și pentru uz casnic.

Nici dușurile nu sunt lăsate în urmă: unele dintre ele au un sistem de control al timpului de îmbăiere și te anunță când timpul programat pentru duș a expirat. Alte sisteme preîncălzesc apa, astfel încât să nu fie necesar să aștepți încălzirea apei.

Toate aceste obiecte sanitare trebuie să fie bine poziționate în designul interior al băii.

Cu titlul de noutate absolută unele proiecte (mai ales în străinătate) pot include chiar și refolosirea apei folosite, așa-zisa “apă gri” (de la robinet și duș) pentru spălarea pardoselii de gresie sau marmură.

Baia de dimensiuni reduse care să aibă cadă? Chiar poate fi amenajare fericită!

Se știe că mulți oamenilor visează să aibă o baie mare cu cadă și instalează căzi de baie  chiar și în apartamente sau case care sunt deja terminate și au fost proiectate inițial doar cu dușuri. Din fericire nu este posibilă instalarea unei căzi chiar în orice baie, cât ar fi de mică, dacă se alege una cu o formă potrivită și se elimină din respectivul spațiu anumite piese de mobilier care nu sunt absolut necesare (sau pur și simplu mașina de spălat!).

Însă, chiar dacă există din start sau se face suficient spațiu pentru a instala o cadă în zona de duș, este necesar totuși ca să se verifice fezabilitatea structurală pentru instalarea unui astfel de obiect sanitar, deoarece o cadă grea poate compromite integritatea băii respective.

Cele mai citite articole