Sfaturi utile pentru a prepara un biberon cu lapte praf sănătos şi săţios pentru bebeluş

Mămicile care nu au posibilitatea sau pur şi simplu nu îşi doresc să alăpteze copilul au o alternativă foarte bună la oferirea laptelui matern, şi anume formulele de lapte praf pret avantajos. Laptele praf nu costă o avere, cum se consideră până acum, şi nu este oferit ca un simplu “moft” al mămicilor care nu doresc să li se lase sânii, ci este o variantă de hrănire recomandată de medicii neonatologi şi pediatri. 

Pentru a oferi, însă, un biberon cu lapte sănătos şi săţios bebeluşilor, este important că mamele să ţină cont de unele reguli ce ţin de igienă, sterilizare şi preparare.

Pregătirea biberonului cu lapte praf – principalele reguli de igienă

Cele mai importante reguli care ţin de igiena preparării biberonului cu lapte praf sunt:

  • spălarea cu apă şi cu detergent de vase a tuturor instrumentelor necesare preparării mesei şi folosirea periilor potrivite pentru a curăţa tetinele şi biberoanele;
  • sterilizarea biberonului şi tetinei, precum şi a tuturor celorlalte accesorii de hrănire;
  • curăţarea suprafeţei pe care se prepară biberonul cu lapte;
  • spălarea mâinilor persoanei care pregăteşte laptele praf.

Cele mai citite articole

Respectarea regulilor de igienă este deosebit de importantă în primele luni de viaţă ale bebeluşului pentru protejarea sistemului imunitar incomplet dezvoltat al acestuia.

Pregătirea biberonului cu lapte praf – principalele tipuri de sterilizare

Pentru a pregăti în mod corespunzător biberonul cu lapte praf, este necesar că mamele să cunoască principalele metode de sterilizare, ce includ:

  • fierberea. Se fierb biberoanele şi accesoriile în apă pentru 10 minute;
  • sterilizarea la rece. Se folosesc substanţe netoxice care se pun în apă rece şi în cantitatea de apă se adăugă şi obiectele ce trebuie sterilizate timp de 30 de minute;
  • sterilizarea cu abur. Se folosesc sterilizatoare electrice sau pentru cuptorul cu microunde timp de câteva minute pentru a steriliza obiectele folosite la hrănirea bebeluşului cu lapte praf.

Reguli importante de preparare a laptelui praf

Cele mai importante reguli ce ţin de prepararea laptelui praf sunt:

  • pregătirea laptelui înainte de hrănire pentru a evita posibilitatea formării de bacterii periculoase pentru copil;
  • folosirea apei cu o temperatură de peste 70 de grade C pentru prepararea formulei de lapte, fără a ajunge la punctul de fierbere;
  • urmarea instrucţiunilor de preparare de pe ambalajul formulei de lapte praf pentru a verifica cantitatea de apă şi numărul de cupe necesare pentru fiecare masă;
  • evitarea folosirii unei cantităţi nepotrivite de lapte praf. Mai multe sau mai puţine cupe de lapte praf decât cantitatea indicată poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii copilului;
  • oferirea laptelui praf la temperatura de 37 de grade C copilului. Părinţii pot verifica foarte uşor această temperatură dacă îşi toarnă câteva picături de lapte pe încheietura mâinii.

Cele mai citite articole