Să trăiești fără electricitate ar putea fi mult mai greu decât ai putea crede. Nici nu realizezi câte articole din casa ta se bazează pe electricitate. Tehnologiile care funcționează alimentate cu electricitate ne furnizează multe lucruri, cum ar fi căldură, alimente, apă, transport, energie, divertisment și comunicare.

Electricitatea ne permite să alimentăm tehnologia pe care o folosim în fiecare zi. Dacă încerci să trăiești fără electricitate, nu vei mai putea să pornești încălzirea centrală a locuinței sau să păstrezi alimentele proaspete în frigider/ congelator.

În ciuda faptului că am supraviețuit mii de ani fără curent electric, astăzi am ajuns să depindem de el pentru a ne îndeplini sarcinile zilnice. 

Unii oameni preferă să nu fie atât de dependenți de energia electrică și optează pentru un stil de viață în afara rețelei de alimentare cu electricitate, utilizând surse alternative de energie. 

Cu toate acestea, există și astăzi oameni care supraviețuiesc fără acces la electricitate. Un raport din 2010 a arătat că în întreaga lume există 1,2 miliarde de oameni fără acces la electricitate. Adică 17% din populația globală trăiește în întuneric.

Cele mai citite articole

Începând cu 2017, numărul lor a scăzut,  840 de milioane de oameni trăiesc fără acces la electricitate. Pentru a diminua numărul celor care trăiesc în întuneric, tehnologiile regenerabile și soluțiile off-grid (în afara rețelei publice) vor fi esențiale.

Costul ieșirii din rețea

Așa cum am spus, în timp ce unii sunt în căutarea unui furnizor de energie electrica care să corespundă așteptărilor lor financiare, alții se gândesc să folosească un sistem în afara rețelei. 

Dacă faci parte din cea de-a doua categorie, este important să calculezi câtă energie folosește casa ta. Apoi, ia în considerare ce resurse sunt disponibile pentru energia solară și eoliană (cât de mult soare/ vânt primește casa ta) și cum îți vei adapta stilul de viață la momentele în care nu există energie disponibilă.

Costul total pentru achiziționarea și instalarea unui sistem de energie regenerabilă în afara rețelei poate fi totuși ridicat. 

Panouri solare?

În ceea ce privește alternativele energetice, prima opțiune este energia solară. Cu toate acestea, fără electricitate, majoritatea panourilor solare nu vor funcționa.

Poți opta pentru sisteme de energie solară care funcționează în afara rețelei și care utilizează baterii pentru a stoca surplusul de energie generat. 

Cele mai citite articole