Finanțiștii consideră că educația financiară ar trebui să fie materie obligatorie în învățământ, încă de la cele mai mici clase. Ne plângem de copiii noștri că nu sunt suficient de responsabili cu banii, incapabili de a conștientiza situațiile financiare delicate prin care poate trece familia sau că, atunci când ajung la maturitate, iau decizii greșite când vine vorba de investiții.
Întrebarea care se pune este cum să reușești să îți educi copilul astfel încât să eviți astfel de situații. Dacă la adolescență sau maturitate poate urma un curs investitii, la vârste mici este important ca părintele să îl educe corect. Iată câteva sugestii!
Învăță copilul că investiția nu este o schemă de îmbogățire rapidă
Copiii trebuie să înțeleagă scopul investiției – și acesta nu este de a se îmbogăți rapid.
Este important ca copiii să înțeleagă că banii sunt un instrument care să-i ajute să-și atingă obiectivele și visele, ceea ce este cu totul altceva față de alegerea unor acțiuni „fierbinți” în speranța de a se îmbogăți rapid.
Specialiștii sunt de părere că părinții trebuie să înceapă să-i învețe pe copii despre investiții, subliniind importanța economisirii de bani în mod constant în timp, astfel încât să aibă bani atunci când au nevoie.
Când vine vorba de investiții, vorbește-i copilului tău despre acest lucru ca despre o perspectivă pe termen lung, mai degrabă decât o modalitate de a obține bani rapid de pe piață.
Mai presus de toate, asigură-te că copiii văd cât de important este să ai un plan pentru banii tăi, care să se conecteze cu ceea ce îți dorești în viață – nu doar un mod de a trăi într-un stil de viață bogat, așa cum văd în filme și în multe alte locuri.
Ajută-ți copilul să înceapă să investească având un obiectiv financiar
Pentru a-i ajuta pe copii să vadă importanța de a avea un plan financiar, pune-i să stabilească obiective pentru investițiile lor. Așa cum un consilier financiar își ghidează clienții prin definirea obiectivelor financiare cuantificabile pe baza a ceea ce este important pentru ei, părinții își pot ajuta copiii să-și definească și să cuantifice propriile obiective financiare.
Vorbește cu copilul tău – pentru ce ar vrea să strângă bani, fie o jucărie nouă sau o excursie undeva. Lăsa-l să aleagă ceea ce este interesant și important pentru el, apoi încurajează-l să economisească, astfel încât să puteți lucra împreună la acel obiectiv.
Părinții pot ajuta copiii să dezvolte obiceiuri financiare responsabile prin stabilirea unui sistem de cheltuieli, economisire și dăruire. Acest lucru ar putea fi realizat simplu prin stabilirea a trei pușculițe sau trei plicuri cu categoria scrisă pe fiecare. Când copilul tău primește bani, ajută-l să decidă cât de mult ar trebui să intre în fiecare pușculiță/plic.