Cu toate că împrumuturile nebancare nu sunt condiționate de prezentarea unui girant sau a unei garanții, se întâmplă să fie nevoie de prezența unui astfel de garant. În general, creditele ifn pot fi accesate foarte simplu și rapid numai că anumiți creditori nebancari au ales să implice și garanții în astfel de contracte. Vom prezenta în cele ce urmează când este necesar ca un astfel de garant să apară în contractul de împrumut, care este rolul acestuia și alte informații utile.
Când este nevoie de un garant la contractul ifn de împrumut?
Rolul unui garant în orice tip de contract este unul clar: să îndeplinească obligația persoanei pentru care s-a garantat în cazul în care debitorul nu a realizat ceea ce și-a asumat contractual. Acesta va fi executat în numele contractantului pe salariu sau orice alte valori mobiliare sau imobiliare. Prezența sa este solicitată de creditor, care, în lipsa unei garanții solide (reprezentată de acest garantat) nu i-ar acorda debitorului împrumutul.
Garantul va fi prezent în contract la cererea creditorului, acesta solicitându-l în cazul în care debitorul este rău platnic și are un istoric negativ. Mai există și o altă situație, cea în care creditorul acordă împrumutul în mod direct garantului, acesta transmițând mai departe suma împrumută debitorului. Prin această măsură, creditorul nu își mai asumă niciun fel de risc acordând banii direct debitorului, ci o va face în contul garantului, care este o persoană ce se bucură de prezumția de bună credință.
Cine poate îndeplini rolul de garant?
Pentru ca o persoană să se afle într-o astfel de situație este necesar că aceasta să îndeplinească mai multe condiții. În primul rând trebuie să aibă un istoric de creditare pozitiv, fără debite restante sau alte probleme financiare. În cel de-al doilea rând trebuie să dispună de un venit care să ii permită să acopere valoarea ratei pentru împrumutul respectiv. Rezidența este un alt criteriu care trebuie îndeplinit de către un garant.
Cum decurge procedura de executare a unui contract în care intervine un garant?
Contractual, debitorul este cel care trebuie să-și asume respectarea și executarea obligațiilor contractuale. În situația în care acesta nu reușește să le ducă la bun sfârșit (cu bună știință sau în mod fortuit), îndeplinirea obligației va fi preluată de garant. Creditorul nu se poate îndrepta cu acțiune de recuperare a creditului împotriva garantului decât dacă debitorul nu își poate îndeplini sub nicio formă obligațiile.
Debitorul este obligat să își respecte partea contractuală, astfel încât să nu îl pună în pericol pe garant. Toate părțile vin în contract cu prezumția de bună credință (chiar dacă debitorul este o persoană care a fost rău platnică sau a fost înscrisă la Biroul de Credit). Astfel, contractul de împrumut trebuie să se desfășoare în bune condiții, iar părțile implicate să își respecte obligațiile asumate.
Ifn-urile manifestă maximul de sprijin față de debitorii cu probleme financiare, de aceea, rolul garantului ar tebui să fie doar unul de suport financiar scriptic pentru debitor. Așa că, un contract de împrumut ifn cu garanți și garanții este, mai înainte de toate, o formă de respectare a obligațiilor, nu una de executare în caz de necesitate financiară.
Sursă: imprumutrapid-online.com