Sezonul rece și-a intrat în drepturi! Deși atunci când ne gândim la iarnă avem în minte sărbătorile, odată cu anotimpul rece începe și sezonul răcelilor. Toamna și iarna aerul este mai aspru, mai uscat, iar vântul este mai rece. Sunt schimbări normale de temperatură, însă organismul nostru le resimte puternic.
Din acest motiv, sezonul rece reprezintă momentul optim pentru a ne întări sistemul imunitar, ca să ne ferim de răceli sau infecții. Fructele și legumele trebuie să fie pe lista ta, pentru a-ți ajuta organismul cu alimente bogate în vitamine. La fel de importante sunt și somnul odihnitor și lipsa stresului, care contribuie la un sistem imunitar puternic.
Iată cum să îți întărești sistemul imunitar în sezonul rece, din articolul următor!
Consumă proteine
Primul pas pentru a-ți întări sistemul imunitar? Consumă proteine slabe la fiecare masă. Motivul este simplu: anticorpii care luptă cu bacteriile sunt formați din proteine.
Astfel, poți să consumi carne de vită, de porc, fasole, soia sau fructe de mare. Acestea pot fi consumate în cantități limitate și sunt alimentate bogate în proteine utile pentru organism.
Ferește-te de stres
Un alt inamic al organismului este stresul. Încearcă să lași deoparte momentele stresante, cu ajutorul tehnicilor de respirație, a masajului sau a meditației. Aceste soluții întăresc sistemul imunitar și elimină stresul.
La fel de potrivite sunt și exercițiile fizice, care îndepărtează stresul și reduc riscurile de îmbolnăvire în sezonul rece.
Odihnește-te mai bine
Orele de odihnă sunt esențiale pentru un sistem imunitar puternic. În timp ce te odihnești, organele se regenerează și sistemul imunitar crește. Ideal ar fi să dormi în intervalul orar 22:00 – 06:00, cel mai bun program pentru o odihnă optimă.
Pentru a te feri de răceli și viroze, optează pentru suplimente antivirale, cu efect benefic pentru organism.
Alege mese bogate în nutrienți
Fructele și legumele îți oferă o varietate mare de nutrienți, extrem de importanți pentru sistemul imunitar. De pildă, merele sunt bogate în antioxidanți, cu rol de protejare a celulelor. Sfecla, strugurii și dovleceii pot fi incluse în meniul tău zilnic, deoarece conțin antioxidanți și ajută la reducerea inflamatiilor.
Probioticele pot împiedica infecțiile și cresc capacitatea organismului de a se apăra. Acestea se regăsesc în alimentele obținute în urma fermentării, precum iaurtul, kefirul sau legumele murate. Alte surse bune de probiotice sunt bananele, ceapa sau usturoiul.
Cei mai buni nutrienți pentru întărirea sistemului imunitar
Vrei să știi care sunt cei mai indicați nutrienți, pentru întărirea sistemului imunitar? Iată câteva exemple:
- Quercetina, un antioxidant cu beneficii pentru sistemul imunitar. Acest antioxidant crește activitatea celulelor imunitare și îndepărtează bacteriile și virusurile din organism.
- Astragalus, care întărește sistemul nervos și sistemul imunitar. Mai mult, astragalus stimulează înmulțirea celulelor imunitare și a anticorpilor.
- Zincul, un mineral esențial în lupta cu infecțiile, răcelile și virozele.
- Ciuperca tibetană, o sursă naturală folosită în medicina tradițională chineză pentru creșterea imunității și susținerea sănătății plămânilor.
- Ashwagandha este o plantă care contribuie la reducerea nivelului de stres, la un somn odihnitor și permite organismului să se refacă mai rapid.
Oricare ar fi alegerile tale, urmează aceste sfaturi și bucură-te de un sistem imunitar puternic. În acest fel, vei face față provocărilor din sezonul rece și te vei simți mai bine.