Pielea este cel mai mare organ al corpului, iar rolul său de protecție este extrem de important. Din păcate pielea, în special cea de pe față și mâini, este expusă zi de zi la numeroși factori nocivi. În acest articol poți afla ce ai de făcut pentru a-i păstra prospețimea și tinerețea.
Protecție solară, în fiecare zi
Încă mai persistă mentalitatea că protecția solară este necesară numai la plajă, dar efectele negative ale razelor UV se fac simțite în fiecare zi, fie că e iarnă sau vară, soare sau înnorat. Pielea poate fi protejată prin statul la umbră, prin purtarea unei pălării cu boruri largi, a ochelarilor de soare și a hainelor cu mânecă și pantalon lung, dar în multe situații este necesară aplicarea unei creme de protecție solară.
Pentru ca lucrurile să fie bine făcute, crema de protecție solară trebuie să aibă factor de protecție minim 30 și trebuie aplicată cu 15 – 20 minute înainte de expunere. În plus, ea se reaplică, pe zonele expuse, la fiecare 2 ore, sau mai frecvent în cazul inotului sau al unei transpirații abundente.
Curăță blând pielea
Produsele de tip scrub pot irita pielea sensibilă și pot accentua roșeața sau sensibilitatea locală. Folosește soluții de curățare speciale pentru ten pentru îndepărtarea machiajului, a prafului și a altor substanțe care ajung pe piele.
Spală-te pe față de cel puțin două ori pe zi
Transpirația irită pielea scalpului și a feței, mai ales atunci când porți și șapcă, pălărie sau cască, iar ea rămâne în contact prelungit cu epiderma. Apa este suficientă pentru îndepărtarea transpirației – mai ales a sărurilor minerale – de pe față. Prin urmare, profită de orice spațiu în care ai acces la o chiuvetă cu apă curată și împrospătează-ți chipul.
Evită expresiile faciale repetitive
Atunci când creezi o anumită expresie facială, o faci contractând musculatura fină a feței. Iar dacă repeți o anumită mimică ani la rând, ridurile ajung să devină permanente.
Evident, este foarte dificil să îți controlezi expresiile faciale non stop, căci ele sunt parte a ființei tale. De asemenea, unele riduri de expresie sunt atrăgătoare, pentru că pot descoperi, de pildă, o persoană veselă, plăcută, optimistă, care zâmbește și râde mult.
Pe de altă parte, o soluție atât de simplă și de atractivă cum sunt ochelarii de soare se poate dovedi suficientă pentru a preveni ridurile de la colțurile ochilor, determinate de obiceiul de a miji cînd lumina e prea puternică.
Renunță la fumat
Fumatul este unul dintre obiceiurile cele mai nocive pentru ten, alături de expunerea la radiațiile UV. Substanțele din fumul de țigară îmbătrânesc tenul, îl fac tern, palid, gălbui și cu aspect de pergament. Gestul în sine contribuie la apariția ridurilor fine în jurul buzelor. Ca să nu mai spunem despre restul efectelor negative ale țigărilor!
Hidratează pielea cel puțin o dată pe zi
Aplicarea zilnică a unei creme hidratante este absolut necesară pentru ca pielea să își păstreze elasticitatea, fermitatea și aspectul tineresc. Oferta de creme hidratante este extrem de generoasă, iar dacă nu te descurci să alegi singură produsul potrivit poți apela la ajutorul medicului dermatolog, care își va adapta recomandarea vârstei pe care o ai, tipului de piele și eventualelor probleme specifice ale tenului.
Informează-te despre yoga facială
Poți căuta online exerciții menite să relaxeze contracturile musculare și să tonifieze musculatura feței. Aceste exerciții previn lăsarea pielii și apariția ridurilor. Ele pot fi însoțite de utilizarea de creme cu compuși specifici, care stimulează secreția de colagen.
Chiar dacă primele riduri și-au făcut deja apariția, nu e niciodată prea târziu să acționezi. Schimbarea stilului de viață și protejarea tenului oferă pielii șansa de a se regenera. Iar dacă ai îndoieli și temeri în legătură cu procesul natural de îmbătrânire, apelează la sfatul medicului dermatolog.